Magazin 13.08.2018.

BOGAT PROGRAM Sve spremno za početak 53. Kočićevog zbora

ČITANJE: 3 minute

Bogat program pripremljen je za ovogodišnji 53. „Kočićev zbor“, koji će biti održan od 20. do 26. avgusta. Kompletnu organizaciju, i ovogodišnje manifestacije posvećene velikanu srpske književnosti, vodi Grad Banja Luka.

Prema programu, manifestacija će svečano biti otvorena u ponedjeljak, 20. avgusta u 20 časova u Parku „Petar Kočić“, gdje će biti otvorena i izložba pripovjedaka Petra Kočića u stripu pod nazivom „Stripovijetke“. Istog dana, u 18 časova, u Studentskom kampusu će biti otvorena likovna kolonija.

Idućeg dana, 21. avgusta, u 20 časova, u Parku „Petar Kočić“ nastupiće studenti iz Banje Luke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva u okviru „večeri besjedništva“.

U okviru programa predviđenog za najmlađe, u srijedu, 22. avgusta, u Parku „Petar Kočić“ biće organizovana radionica veza za djecu sa veziljom Svjetlanom Marković, a istog dana u parku (u 20 časova) će se predstaviti naši mladi pisci.

Tradicionalno, program će biti održan i u Beogradu, i to 23. avgusta, u 11 časova, kada će biti položeni vijenci na Kočićevom grobu u Aleji velikana u Beogradu i cvijeće na spomenik u Čuburskom parku (u 13.30 časova). Istog dana, u 20 časova, u organizaciji Udruženja književnika Srbije biće održano i književno veče, na kojem će ugledni srpski pisci govoriti o djelima našeg velikana.

Istovremeno, 23. avgusta, sa početkom u 11 časova, u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske biće održana radionica stripa za djecu, dok će u Parku „Petar Kočić“, u 20 časova, biti priređeno veče satire.

Program se nastavlja 24. avgusta, i to u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS promocijom dva zbornika, i to „Kočić naš savremenik“ i „150 godina od Srpske čitaonice do NUB RS“ (u 12 časova). U večernjim časovima tog dana, u Biblioteci će biti organizovano književno veče sa Zahorom Prilepinom književnikom iz Rusije, a u Parku „Petar Kočić“ glumci Narodnog pozorišta RS i Dječijeg pozorišta RS predstaviće Kočićeva djela u dijelu programa pod nazivom „Veče drame – Kočić na sceni“. Oba događaja su zakazana za 20 časova.

I ove godine borbe bikova, koje tradicionalno privlače veliki broj posjetilaca, moći će da se gledaju u dva navrata, pošto je predviđeno da budu priređene u subotu i nedjelju, 25. i 26. avgusta na zborištu u Stričićima.

Posjetioci će, između ostalog, u Stričićima 25. avgusta, imati priliku da pogledaju interesantnu izložbu domaćih životinja, a taj dan, po prvi put, biće održana Međunarodna biciklistička trka „Kočićevim stazama“ u organizaciji Biciklističkog kluba BSK(start u 11 časova).

Istog dana, gradonačelnik Igor Radojičić će u Gradskoj upravi organizovati prijem za književnike i učesnike svečane akademije, koja će biti organizovana u subotu uveče u Banskom dvoru. Istovremeno, u Gomionici će biti položeni vijenci na spomenik poginulim borcima (u 13 časova), kao i na spomen ploču ocu Gerasimu. U subotu će, pored toga, biti održan i književni čas u porti manastira Gomionica, dok će ispred osnovne škole u Stričićima, u 19 časova, biti organizovan nastup pjevača ojkača.

Centralnog i, ujedno, završnog dana manifestacije – 26. avgusta, na zborištu u Stričićima biće organizovan i bogat kulturno-umjetnički program (u 12 časova), a jedan čas ranije na Kočićevom ognjištu biće otvorena muzejska postavka. Nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima počinje u 13 časova, a u 15 časova centralna borba bikova za nagradu „jablan“ (zborište u Stričićima).

Kompletan raspored programa pogledajte ovdje