Magazin 29.04.2019.

BOGAT REPERTOAR Revija kratkih austrijskih filmova u Domu omladine

ČITANJE: 2 minute

Druga revija austrijskih filmova biće održana 7. maja od 20 časova u Domu omladine u Banjaluci.

Ulaz je besplatan, a filmovi koji se prikazuju su na njemačkom jeziku, uz titlove na engleskom jeziku, saopšteno je na sajtu Univerziteta u Banjaluci.

U nastavku pročitajte koji filmovi su na repertoaru.

ENTSCHULDIGUNG, ICH SUCHE DEN TISCHTENNISRAUM UND MEINE FREUNDIN

Bernhard Wenger AT/DE/SE 2018, 23 Min.

Ovo je film o wellness odmoru na kojem partnerka odjednom nestaje, a partner koji je traži nije siguran da li traži nju ili ustvari sam sebe. U skurilnom svijetu Alpine Wellness hotela Aron otvara novo poglavlje svog života.

ARS MORIENDI ODER DIE KUNST DES LEBENS

Kristina Schranz AT/DE 2018, 29 Min.

Rozemari Ahenbah posjeduje snagu da se sama uvijek iznova oslobodi. U Drugom svjetskom ratu prilikom bombardovanja zatrpana, ona preživljava. Kao žena župnika izložena pritisku patrijarhalnog poslijeratnog društva ona nakon smrti svoga muža uspijeva ponovo stati na svoje noge. Prvo je nastavila započeti studij filozofije, danas piše doktorat. Tema je smrt, zato što „sam dovoljno stara za to“, kaže Rozemari Ahenbah. Ona ima 93 godina i živi sama – konačno svoj samoodređen i samosvjestan život. ARS MORIENDI ILI UMJETNOST ŽIVOTA oslikava portret jedne žene koji je istovremeno portret jednog proteklog vijeka.

100 EUR

Aleksey Lapin, AT 2018, 24 Min.

Beč. Božićna atmosfera. Dva polubrata iz Rumunije pakuju sve svoje stvari. Nekoliko mjeseci su se bavili sitnim poslovima ali nisu zaradili koliko su očekivali. Zadnji dan pred odlazak treba da se nađu sa nekim poznanicima, da izmire i da naplate neke dugove.

KIDS N CATS – FRIZZLE FRIZZ

Patryk Senwicki, AT 2017, 4 Min.

Kukci preplavljuju mali svijet sujetnih i samoapsorbirajućih figura.

DER SIEG DER BARMHERZIGKEIT

Albert Meisl, AT 2017, 24 Min.

Muzikolog Sabo se posvetio sakupljanju arhivskog materijala o istorijskom razvoju austrijske pop muzike. Ali nesrećnim slučajem je originalni scenski kostim bečkog beat banda iz šezdesetih godina prošlog vijeka završio u u kolekciji odjeće koja se dijeli u dobrotvorne svrhe.

Kako bi povratio taj rijetki komad odjeće, Sabo se ne libi da izvrši provalu, pri čemu mu pomaže njegov Kolega Fictum, iako ne baš sasvim dobrovoljno. No za razliku od Saba Fictum ima mnogo toga da izgubi: svoj posao, da završi sa svojom karijerom – i da u konačnici zbog toga bude lišen slobode.

(Srpskainfo)