Magazin 13.04.2016.

Bogati žive 15 godina duže nego siromašni

ČITANJE: 1 minuta

bogati ljudi

Novac i mjesto prebivališta imaju veliku ulogu u određivanju očekivanog životnog vijeka u Sjedinjenim Državama, zaključak je studije u kojoj se tvrdi da najbogatiji Amerikanci žive u prosjeku 15 godina duže od siromašnih.

Najbogatiji američki državljani, što znači 1 odsto populacije žive u prosjeku 15 godina duže od svojih sugrađana sa malim prihodima, navodi se u istraživanju ekonomiste Raj Četija sa Stanforda objavljenom u Časopisu američke liječničke zadruge (JAMA).

Autori su do tog zaključka došli na temelju podataka američke poreske i penzione službe. Oni pokazuju da bogati žive duže bez obzira gdje žive, dok kod siromašnih mjesto prebivališta ima veću ulogu u životu i smrti. Siromašniji stanovnici San Franciska, Los Anđelesa i Njujorka duže su zdraviji od stanovnika u industrijskim zonama i na manje bogatim područjima zemlje.

Stručnjaci ne znaju zašto je tako. Recimo, rezultati pokazuju da Amerikanci sa niskim godišnjim prihodom od oko 23.000 dolara imaju velikih šansi da požive do 89.

Sa druge strane, oni sa manjim prihodima u Detroitu, sjedištu američke automobilske industrije, i u drugim industrijskim gradovima, u prosjeku ne dožive 74.

(Agencije)