Biznis 01.11.2017.

Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS: Otkaza neće biti uprkos višku radnika

ČITANJE: 4 minute

U domovima zdravlja u Srpskoj mnogo je radnika viška, ali neće biti otpuštanja, jer Vlada RS ne želi nikoga da ostavi bez posla, ali nećemo ni zapošljavati tamo gdje ne treba radnika.

Rekao je ovo ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić i dodao da su se rukovodioci zdravstvenih ustanova obavezali da će isplaćivati plate zaposlenima i za to su odgovorni.

– Problemi se gomilaju u domovima zdravlja, mahom u malim sredinama, koji po zakonu ne bi trebalo ni da postoje. Tu je najveći višak radnika. Rukovodioci su se ponašali kao da je ustanova njihova i zapošljavali preko mjere. Dom zdravlja u Vlasenici, na primjer, ima 72 zaposlena, a trebalo bi da ima 40. Slično je i u Han Pijesku – rekao je Bogdanić i dodao da svi dobijaju plate te da će se za one koji treba da idu u penziju, naći način da im budu uplaćeni doprinosi.

* GLAS: Kako komentarišete dešavanja u bolnici u Zvorniku?

BOGDANIĆ: Bespotrebno je stvorena priča u javnosti o toj bolnici. Svi smo mi samo u funkciji zdravstvenog sistema i jedan čovjek ne može da napravi sistem. Prenošenje priče da se nešto dešava u vezi sa otvaranjem neke privatne klinike je smiješna, jer ako dobro radite, vama konkurencija ne može ništa. Analiza je pokazala da je ove godine za pacijente iz zvorničkog regiona plaćeno više od dva miliona KM za liječenje u Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli i bolnicama u Srbiji. Da su tamo bili bolji međuljudski odnosi, da nije otišao kadar, svi ti pacijenti bili bi liječeni u RS. Protestovalo je 40 od 340 radnika, a očigledno je to bio interes pojedinaca kojima su ugrožena načelnička mjesta.

* GLAS: Koliko zdravstvene ustanove duguju za poreze i doprinose?

BOGDANIĆ: Dugovanja su za prvih šest mjeseci ove godine porasla za tri odsto. Rebalansom budžeta Fonda zdravstvenog osiguranja RS omogućićemo dobro poslovanje bolnica u toku godine. Obaveze Fonda su sa 570 miliona spuštene na 435 miliona KM, a u okviru toga preuzeli smo finansiranje dugova za dijalizu. Idemo ka stabilizaciji i očekujem da do kraja godine za doprinose bude uplaćeno oko 50 miliona više. Dug prema dobavljačima je najveći u Univerzitetskom kliničkom centru RS i bolnicama u Doboju i Istočnom Sarajevu. UKC je već dosta uradio o pitanju racionalizacije troškova.

* GLAS: Šta je sa izgradnjom bolnica u Doboju, Istočnom Sarajevu i rekonstrukcijom UKC RS?

BOGDANIĆ: Rekonstrukcija UKC RS ide brže nego što smo planirali. Pri kraju je izgradnja druge etaže bolnice u Istočnom Sarajevu i do kraja godine dobiće krov, a već u septembru ili oktobru iduće godine biće završena. U toku su i pripreme za raspisivanje tendera za bolnicu u Doboju.

* GLAS: Kada možemo očekivati prelazak zdravstvenih ustanova na trezorsko poslovanje?

BOGDANIĆ: Pilot projekat će obuhvatiti domove zdravlja u Čelincu, Prnjavoru, bolnicu u Gradišci i Zavod za stomatologiju i vjerujem da ćemo s tim početi iduće godine.

* GLAS: Da li će biti zatvorena porodilišta u Derventi i Prnjavoru?

BOGDANIĆ: U Derventi su odlučili da izgrade operacionu salu da bi ispunili uslove iz pravilnika, a mislim da će to uraditi i u Prnjavoru. Ako bismo pravilnik promijenili, neko bi mogao i privatno otvoriti porodilište bez operacione sale. Ne treba nam bespotreban rizik.

* GLAS: Kako spriječiti odlazak vrhunskih ljekara i drugog medicinskog osoblja iz RS?

BOGDANIĆ: Nema odlaska vrhunskih ljekara. EU treba njegovatelje i određen broj zdravstvenih radnika odlazi. Bili smo širokogrudi, školovali mnogo ljekara i dosta ih nema posao. Traže način da se prekvalifikuju i idu u inostranstvo. To se dešava i u Srbiji i Hrvatskoj. Nije to dobro. Treba da nađemo rješenje.

* GLAS: Mnoge savremene metode liječenja su praksa na UKC. Kakvi su planovi za budućnost?

BOGDANIĆ: Održavanje dostignutog nivoa zaštite košta. Transplantacija šake, koja je bila vrhunski poduhvat, je brzo zaboravljena, ali to kako je prokapala voda i postavljena kanta u zdravstvenoj ustanovi, ne zaboravljamo. Ako želimo da održimo zdravstveni sistem, treba da uvodimo savremene metode i u budućnosti.

* GLAS: Koje uslove RS mora ispuniti da bi pristupila “Eurotransplant” mreži?

BOGDANIĆ: Tražio sam od Vlade Srpske da se u pregovorima sa tom mrežom poštuje dejtonski princip, odnosno da oni prihvate da postoje zdravstveni sistemi RS i FBiH. Ako to prihvate, prilagodićemo zakon. Ne očekuje se samo da dobijemo organe, već da ih i damo.

Vakcine

* GLAS: Institut “Torlak” iz Srbije nema više dozvolu za stavljanje u promet vakcina u RS i BiH. Ima li straha od nestanka vakcina?

BOGDANIĆ: Potpisan je trogodišnji ugovor sa dobavljačem koji će nabaviti vakcine od drugog proizvođača. Vakcina mora biti kvalitetna, a Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH sprovešće proceduru i obezbijediti vakcine i tu ne vidim nikakav problem.

(Glas)