Politika 26.03.2021.

BOGIĆEVIĆ RAZRIJEŠIO DILEMU: Definitivno ne prihvata mandat gradonačelnika Sarajeva

ČITANJE: 2 minute

Bogić Bogićević večeras se obratio predsjedavajućem Gradskog vijeća Jasminu Ademoviću i stavio do znanja da ne prihvata mandat gradonačelnika.

On je ponovio stav da neće biti novog izjašnjavanja o ovom pitanju. Poručio je da se o toj temi nema više šta razgovarati.

NAP prenosi u cijelosti ovo obraćanje:

“Gospodine Jasmine Ademoviću, poštovani gospodine predsjedavajući, nemojte očekivati moje izjašnjenje o današnjem “izboru” za gradonačelnika Sarajeva, jer je to glasanje bilo potpuno bespredmetno. Prije dva dana javno i NEOPOZIVO povukao sam svoju kandidaturu i o tome obavijestio i predlagača i javnost. NEOPOZIVO povlačenje znači konačnu odluku, o kojoj se dalje ne može razgovarati.

Nisam, dakle, pristao da ostanem kandidat, pa, prema tome, nisam ni mogao biti izabran. Jako je nekorektno što ni jednom riječju niko na današnjoj sjednici nije ni pomenuo moje NEOPOZIVO povlačenje kandidature.

Radi zaustavljanja daljih manipulacija mojim imenom, molim Vas da javnost obavijestite o stvarnim činjenicama, prije svega o tome da sam 24. marta NEOPOZIVO povukao svoju kandidaturu, te da je stoga današnje glasanje o meni u Gradskom vijeću Sarajeva bilo potpuno bespredmetno i suvišno.

Bilo bi pošteno da preuzmete odgovornost za današnja dešavanja u Gradskom vijeću, umjesto što krivicu pokušavate da prebacite na mene, dajući mi neke nove rokove za izjašnjavanje o nečemu o čemu sam se već NEOPOZIVO izjasnio.

Želim Vam svako dobro u daljem radu”, napisao je Bogićević.

Podsjećamo, nakon što su na današnjoj sjednici izabrani predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva, njegovi zamjenici i radna tijela, pristupilo se izboru gradonačelnika Sarajeva.

On je izabran jednoglasno.

Bogićević je sredinom sedmice odustao je od kandidature za gradonačelnika Sarajeva. On je naime poslao pismo Nerminu Nikšiću lideru SDP-a, u kojem ga je obavijestio o odluci.

Tada je pojasnio da ne želi da se međustranačaki odnosi narušavaju zbog njega, niti želi da se njegovo ime koristi u nedoličnim političkim i izbornim igrama, na šta je, kako je naveo, ličila sjednica Gradskog vijeća Sarajeva.

(SB)