Vijesti 02.03.2016.

Bojan Maksimović iz Banjaluke senzacionalni pobjednik u Konjicu

ČITANJE: 2 minute
bojan maksimovic
Bojan Maksimović, član Škole šaha “Skakač” iz Banjaluke, pobjednik je 5. međunarodnog rejting turnira “Konjic open”, završenog juče.

On je sakupio 6 poena iz 7 partija.

Pehar i Maši Maksimović

Mnogi njegov uspjeh u Konjicu nazivaju senzacijom, a kako i ne bi kada je Bojan Maksimović igrao snagom šahiste koji ima 2.344 poena (rejting performans)! Na pola koraka iza sebe ostavio čak 8 igrača, što vjerno govori o neizvjesnoj borbi koja se vodila u Konjicu.

Četrnaestogodišnjem majstorskom kandidatu ovo je drugi veliki trijumf u seniorskoj konkurenciji, nakon pobjede u Paraćinu 2015.

Bojanova godinu dana starija sestra, Maša Maksimović, hrabro se nosila u društvu iskusnijih korifeja na šahovskoj tabli i sa 61. startne pozicije stigla do odličnog 21. mjesta. Ujedno je ostvarila najbolji rezultat među šahistkinjama, zbog čega je, kao i brat, nagrađena peharom.

Tabela

Bojan Maksimović 6

Boris Budimir 5½

Andrija Obad 5½

Muris Konjičanin 5½

Aleksandar Urošević 5½

Sean Ćorović 5½

Lazar Stavnjak 5½

Eldin Bućan 5½

Srđan Zlobec 5½

Božo Marić 5

Marko Jelčić 5

Muzafer Alihodžić 5

Faris Čunjalo 4½

Dino Marković 4½

Ermin Sinanović 4½

Amir Hadžović 4½

Adnan Bandić 4½

Ante Luetić 4½

Adnan Sitnić 4½

Emir Hadžipašić 4½

Maša Maksimović 4½

Armin Mrnđić 4½

Halid Strinić 4½

Vehid Mešić 4½

Emir Kahvedžić 4½

Bernardina Hadžiselimović 4½

Na četvorodnevnom turniru je učestvovalo 98 šahista iz Albanije, Hrvatske, Finske, Crne Gore, Turske i BiH, sa rejtingom do 2.300 poena, među kojima je bilo 5 FIDE majstora.

Nagradni fond u iznosu od 3.140 KM podijeljen je na 10 redovnih te više specijalnih nagrada: za igrače rejtinga do 2.000 poena (Faris Čunjalo), za najuspješniju šahistkinju (Maša Maksimović) i za najuspješnijeg igrača sa prebivalištem u Konjicu (Armin Mrnđić).

Organizator takmičenja bio je ŠK Igman iz Konjica, a sudili su Mirza Miralem i Omer Faladžić. Direktor turnira je Sulejman Mulić.

(NN)