Bojan Maksimović osvojio 12. mjesto na EP u Slovačkoj

Bojan Maksimović, 17-ogodišnji FIDE majstor iz Banjaluke i član Škole šaha “Skakač”, osvojio je 12. mjesto na danas završenom Evropskom prvenstvu za mlade u Bratislavi (Slovačka). 

On je sakupio 6 poena iz 9 partija, pri čemu je zabilježio po 4 pobjede i remija, te pretrpio samo jedan poraz! U dvobojima sa 3 međunarodna majstora, iz Gruzije, Holandije i Danske, sklopio je remi.

Ovo je Bojanu (2.352) najbolji rezultat na 6 do sada odigranih šampionata Starog kontinenta, a uz to je zaradio i novih 12 rejting poena.

Više od rezultata raduje igra koju je pokazao. Nije prezao od komplikacija, u jednakim pozicijama je tražio nove mogućnosti, a kada je bio i slabiji uporno se branio. Ovim nastupom potvrdio je da je stasao za velika djela i samo je pitanje vremena kada će, za početak, prisvojiti titulu intermajstora.

U kategoriji do 18 godina nastupilo je 109 šahista iz 43 države, među kojima su bila 4 velemajstora, 13 intera i 34 FIDE majstora.

Podsjetimo da je njegova sestra Maša prethodne godine u Rigi (Letonija), na smotri najboljih evropskih mladih šahista, osvojila 11. mjesto.

U Bratislavi je, inače, pored Bojana nastupilo još 16 mladih šahista iz BiH.

Oni su ostvarili sljedeće plasmane:

-Miloš Đukarić 2½ poena (B16, 122. mjesto)
-Nikola Mrković 2½ (B14, 154. mjesto)
-Sanjin Ćulum 5 (B12, 67. mjesto)
-Emanuel Lazić 4 (B12, 99. mjesto)
-Nasir Radača 2½ (B12, 144. mjesto)
-Borna Pehar 3½ (B10, 123. mjesto)
-Ahmed Kekić 4½ (B8, 50. mjesto)
-Đorđe Lukić 4 (B8, 63. mjesto)
-Naid Kekić 2½ (B8, 87. mjesto)
-Maša Maksimović 4 (G18, 51. mjesto)
-Ivana Mikić 4 (G16, 68. mjesto)
-Anastasija Stankić 3½ (G14, 77. mjesto)
-Ehlimana Babajić 3 (G12, 86. mjesto)
-Sajra Dedić 3½ (G10, 70. mjesto)
-Anastasija Đurić 3 (G10, 76. mjesto)
-Jona Aranđelović Rakas 2 (G8, 59. mjesto).

Na šampionatu u Bratislavi nastupilo je ukupno 1.306 šahista i šahistkinja iz 48 država. Među njima su bila 4 muška i jedan ženski velemajstor, 17 muških i 3 ženska intera, te 81 muški i 41 ženski FIDE majstor.

(Srpskainfo)

Izgorio BMW u Njegoševoj ulici na Petrićevcu

Automobil BMW izgorio je noćas ispred kuće u Njegoševoj ulici na Petrićevcu, potvrđeno je “Nezavisnim” u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka. Saznajemo da je pogonsko gorivo ovog automobila bila kombinacija benzin-plin. Dragan Savanović, komandir vatrogasne čete u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka, rekao je da su dojavu o požaru dobili u 1.20. “Na teren smo izašli sa jednim vozilom

Uskoro skuplji parking u centru grada, proširuje se nulta zona?

Tehnički prijedlog za povećanje cijene parkinga u centru grada je spreman, ali konačna odluka je na gradonačelniku, koaliciji i odbornicima, oni odlučuju da li će i kada će ovaj prijedlog ići na dnevni red, kazao je Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve. Naveo je da se, pored dizanja cijena, predlaže i proširenje nulte

Servisne informacije za 17. oktobar

Servisne informacije za četvrtak, 17. oktobar 2019. godine Policijska uprava Prema podacima s kojim raspolaže ovo Područno odjeljenje, na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježena su 4 krivičnia djela i to: 1 krađa električne energije,1 prevara, 1 pokušaj ubistva i 1 djelo iz kategorije ostalih. Javni red i mir narušen je 4 puta –

DODIK: Izetbegovićevo negiranje ustavne strukture uvod u propast BiH

Izjava Bakira Izetbegovića da će u Savjetu ministara biti mjesta samo za stranke koje entitete podrede instituicijama BiH, dodatno je otežala pregovore o formiranju nove vlasti. Ovu izjavu, predstavnici SNSD-a smatraju ucjenom i smišljenom provokacijom. Istovremeno, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da je ta stranka počela aktivnosti za formiranje Savjeta ministara, u kojem će, kažu,