Bojan Maksimović osvojio 12. mjesto na EP u Slovačkoj

Bojan Maksimović, 17-ogodišnji FIDE majstor iz Banjaluke i član Škole šaha “Skakač”, osvojio je 12. mjesto na danas završenom Evropskom prvenstvu za mlade u Bratislavi (Slovačka). 

On je sakupio 6 poena iz 9 partija, pri čemu je zabilježio po 4 pobjede i remija, te pretrpio samo jedan poraz! U dvobojima sa 3 međunarodna majstora, iz Gruzije, Holandije i Danske, sklopio je remi.

Ovo je Bojanu (2.352) najbolji rezultat na 6 do sada odigranih šampionata Starog kontinenta, a uz to je zaradio i novih 12 rejting poena.

Više od rezultata raduje igra koju je pokazao. Nije prezao od komplikacija, u jednakim pozicijama je tražio nove mogućnosti, a kada je bio i slabiji uporno se branio. Ovim nastupom potvrdio je da je stasao za velika djela i samo je pitanje vremena kada će, za početak, prisvojiti titulu intermajstora.

U kategoriji do 18 godina nastupilo je 109 šahista iz 43 države, među kojima su bila 4 velemajstora, 13 intera i 34 FIDE majstora.

Podsjetimo da je njegova sestra Maša prethodne godine u Rigi (Letonija), na smotri najboljih evropskih mladih šahista, osvojila 11. mjesto.

U Bratislavi je, inače, pored Bojana nastupilo još 16 mladih šahista iz BiH.

Oni su ostvarili sljedeće plasmane:

-Miloš Đukarić 2½ poena (B16, 122. mjesto)
-Nikola Mrković 2½ (B14, 154. mjesto)
-Sanjin Ćulum 5 (B12, 67. mjesto)
-Emanuel Lazić 4 (B12, 99. mjesto)
-Nasir Radača 2½ (B12, 144. mjesto)
-Borna Pehar 3½ (B10, 123. mjesto)
-Ahmed Kekić 4½ (B8, 50. mjesto)
-Đorđe Lukić 4 (B8, 63. mjesto)
-Naid Kekić 2½ (B8, 87. mjesto)
-Maša Maksimović 4 (G18, 51. mjesto)
-Ivana Mikić 4 (G16, 68. mjesto)
-Anastasija Stankić 3½ (G14, 77. mjesto)
-Ehlimana Babajić 3 (G12, 86. mjesto)
-Sajra Dedić 3½ (G10, 70. mjesto)
-Anastasija Đurić 3 (G10, 76. mjesto)
-Jona Aranđelović Rakas 2 (G8, 59. mjesto).

Na šampionatu u Bratislavi nastupilo je ukupno 1.306 šahista i šahistkinja iz 48 država. Među njima su bila 4 muška i jedan ženski velemajstor, 17 muških i 3 ženska intera, te 81 muški i 41 ženski FIDE majstor.

(Srpskainfo)

CILJ POVEĆANA BEZBJEDNOST ĐAKA Od danas besplatan tehnički pregled autobusa

U Republici Srpskoj će od danas do 31. avgusta biti sprovedena besplatna kontrola tehničke ispravnosti i opremljenosti autobusa, sa ciljem povećanja bezbjednosti đaka u saobraćaju, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Srpske. U akciji besplatne kontrole učestvovaće 58 stanica za tehnički pregled koje su registrovane za tehnički pregled autobusa. “Ovom akcijom, čiji je cilj

“Vitaminka” traži 50 radnika

Fabrika za preradu voća i povrća “Vitaminka” iz Banjaluke raspisala je oglas za prijem 50 radnika na određeno vrijeme.

Dok je bio u provodu zapaljen mu skupi auto

Skupocjeni pasat, star nepune dvije godine, zapaljen je u banjalučkom naselju Ada, a u tim momentima njegov vlasnik Miloš M. (35) bio je u noćnom provodu u obližnjem lokalu, saznaju “Nezavisne”. Istraga u ovom slučaju se sprovodi, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac i, kako nezvanično saznajemo, slučaj je okvalifikovan kao oštećenje i

ANA TRIŠIĆ BABIĆ O DENISU KULJIŠU: Nije dozvoljavao da ga svrstaju u grupu i ograniče

Ana Trišić Babić, savjetnica člana predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i bivša zamjenica ministra inostranih poslova BiH napisala je emotivno pismo povodom smrti novinara i velikog čovjeka Denisa Kuljiša koje prenosimo u cjelosti: Ništa tako glasno ne podsjeti na život kao njegova suštinska suprotnost. Ništa ne podsjeti na ljepotu življenja, na ljepotu prijateljstva,

Bolković o Denisu Kuljišu: Nema u ovom podneblju i naraštaju nitko ni sličan

Romano Bolković se dirljivim tekstom oprostio od svog prijatelja Denisa Kuljiša, koji je preminuo danas u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. Bolković je tekst kojim se oprostio od Kuljiša objavio na Facebooku, a mi ga prenosimo uz dozvolu autora. “Kaže mi Nada da su govorili da si blijed, da odeš do liječnika, ali kao