Vijesti 31.01.2023.

BOJAN VUČEN, ARHITEKTA: Ograđujem se od kompletnog projekta vidikovca u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Sa obzirom da sam bio dio tima koji je u decembru 2021. pobjedio na konkursu za vidikovac u Banjaluci, nakon što je objavljen izvođački projekat i konačni izgled vidikovca koji će se graditi, a koji je uradila druga (meni još uvjek nepoznata) firma, osjećam potrebu da se javno ogradim od kompletnog projekta, poručio je arhitekta i dizajner Bojan Vučen na društvenim mrežama.

– Rješenje iz izvođačkog projekta je toliko uprošćeno i izmjenjeno, da nema skoro nikakve veze sa pobjedničkim konkursnim rješenjem. Naše rješenje je svojom protočnom organskom formom trebalo da se uklopi vizuelno u postojeće okruženje, suptilno prateći morfologiju terena i krivudavih staza formirajući apstraktnu formu krošnji. Izbjegavali smo agresivne i isturene (prepuštene) forme koje bi svojom rigidnom i banalnom napadnošću ugrozile Spomenik palim borcima koji se nalazi iznad budućeg vidikovca, koji je zaštićen kao kulturno-istorijsko naslijeđe i dominira prostorom kao glavni reper.

Gledano sa pravne i zakonske strane, u startu je definisano da autorska prava prelaze na grad, po završetku konkursa, tako da je cijeli proces legitiman, iako je kao takav jedinstven u našoj branši. U pravilu autor bi trebao da koordiniše ili da bar bude konsultovan vezano za svaku izmjenu. Mogući razlozi za ovakve poteze su “prekomplikovano” i “preskupo” rješenje koje u projektantskom, izvođačkom i finansijskom smislu ne mogu ili ne žele da isprate akteri na našoj arhitektonsko-građevinskoj “sceni”, ali onda samo organizovanje sličnih konkursa i nema mnogo smisla, jer je u pitanju uzaludno razbacivanje budžetskog novca, a za nas autore velika opasnost za poništavanje i uniženje profesionalnog kredibiliteta. Lakše je sve direktno dogovoriti sa uigranim domaćim firmama.

U tom smislu više mi se neće ponoviti greška da investiram vrijeme i trud u konkurse koji se raspisuju u Banjaluci – zaključio je Vučen.

(SB)

Oznake: Bojan Vučen