Magazin 07.05.2016.

Bojanke za odrasle postaju najprodavanije knjige

ČITANJE: 2 minute
bojanke za odrasle
Najprodavanija knjiga prošle godine u Kini bila je bojanka, ali nije riječ o bilo kakvoj bojanki, a ni Kina nije jedina zemlja koju je obuzela euforija bojenja. U pitanju su bojanke za odrasle, koje su postale popularan način oslobađanja od stresa.

“Kupio sam bojanku za odrasle, prvo iz radoznalosti, ali čim sam obojio nekoliko crteža, toliko me to okupiralo i smirilo da sam jedva čekao sljedeće stranice da okrenem i da nabavim novu”, ispričao nam je Srđan K. iz Banjaluke.

Širom svijeta knjižare pune police “ozbiljnim” bojankama, koje tematski pokrivaju mnogo širi spektar od crtanih likova i karikatura za dječju razonodu. Od geometrijskih, preko floralnih, do motiva popularne kulture, kreatori novog trenda odlučno ugađaju svakom ukusu. Ipak, favorit za mnoge ostaju crno-bijele stranice ukrašene ornamentalnim mandalama.

Originalno spiritualni i ritualni simbol istočnjačkih religija, kao predstava mikrokosmosa univerzuma, mandala se otisnula na put oko svijeta – u bojankama kao prevoznim sredstvima. Na prvu, “groznica bojenja” može djelovati kao još jedna pažljivo osmišljena kampanja za sticanje dobiti. U prilog tome svakako ide podatak da je “Hachette”, francuska izdavačka kuća koja je premijerno predstavila bojanke za odrasle kao terapeute za stres 21. vijeka, prodala skoro dva miliona primjeraka antistres knjižica s mandala kolažima. Jednako je zanimljivo uočiti i trend rasta profita kompanije “Crayon”, svjetski poznatog proizvođača olovaka i bojica.

Nauka zaista jeste dokazala da postoji veza između bojenja, kao vida lične ekspresije, i anksioznosti, kao oblika suzbijanja iste. Studija objavljena 2012. godine u francuskom magazinu “Terapija umjetnosti” iznijela je na vidjelo zaključak da bojenje utiče na smanjenje anksioznosti.

Istovremeno ponavaljanje i progres, bojenje, po mišljenju stručnjaka s američkog Instituta za terapiju umjetnošću, ne predstavlja samodovoljnu terapiju ovog tipa, jer ne uključuje živu osobu sa druge strane, ali nesumnjivo može da utiče na oslobađanje, kako bremena stresa, tako i lične kreativnosti.

Ako ništa, povratak u bezbrižne dane djetinjstva je zagarantovan, a on je sam po sebi lekcija koju odrasli često zaborave. U životu se treba igrati.

(Nezavisne)