“BOJE DUŠE MOJE” U Kamenoj kući na Kastelu izložba slika Miše i Žike Pećarića

“Izložba je svojevrsna počast mom ocu, koji je vrhunac svog umjetničkog stvaranja ljubomorno čuvao svom pokoljenju i naravno moja prezentacija novih radova nastalih poslije moje zadnje izlozbe 2004. godine u Banjaluci”, riječi su Miše Pećarića, slikara koji je značajan period života proveo u Njemačkoj usavršavajući svoju umjetničku dimenziju, a danas živi i stvara u Banjaluci, potičući i razvijajući nove talente u svojoj školi slikanja.

U Kamenoj kući na tvrđavi Kastel, sutra u 20 časova biće otvorena izložba “Boje duše moje” banjalučkih slikara Živorada Žike Pećarića i Miše Pećarića.

– Ovo je prvo izlaganje ovih radova u prekrasnom prostoru Kamene kuće. Naravno da mi je draže izlagati kod kuće i moj otac i ja smo sinovi ovog grada i naši sugrađani su već odavno upoznati sa našim stvaralaštvom. Očekujem samo jedno, a to je da svi posjetioci uživaju, jer nas nije dosta dugo bilo na javnoj sceni – rekao je Mišo Pećarić povodom izlaganja u Banjaluci.

Ova izložba je prije svega prezentacija stvaralaštva dva umjetnika ovoga grada, oca i sina, u potpunosti okrenuta njihovim sugrađanima i svim ostalim posjetiocima, zaljubljenicima likovnog stvaralaštva.

Tokom trajanja izložbe biće organizovana i prodajna aukcija jedne umjetničke slike, za koju će dobijeni iznos novca biti uplaćen Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“, te za roditeljsku kuću u Banjaluci.

– Jedna od mojih slika, tj, njena prodajna vrijednost se poklanja u humanitarne svrhe, što ovoj izložbi i daje jednu blagu humanitarnu notu. Ako uopšteno govorimo o umjetnosti, kao i o njenoj komercijalnoj strani, mislim i smatram da se može mnogo više učiniti po pitanju sredstava i humanitarne pomoći – dodao je on.

Uz radove Miše Pećarića biće izloženi i radovi njegovog oca Živorada Žike Pećarića. Živorad je slikar koji je živio i radio u Banjaluci, ali koji je svojim slikarskim djelima prisutan i priznat u cijelom svjetu. Njegova slikarska ostvarenja opisana su i riječima naše velike pjesnikinje, Desanke Maksimović. Iako je njegovo stvaralaštvo prekinuto 2006. godine, kroz svoja umjetnička djela još uvek živi i postoji u mnogim srcima i domovima.

– Moj život je slikarstvo, mi slikari, pričamo kistom, mislimo bojama u nadi da obojimo toplinom dušu promatrača. Poslije ove izložbe u planu imamo nove. U svom Atelieru pokušavam nesebično prenijeti znanje i iskustvo na nove generacije, probuditi kreativan podstrek i što je najvažnije probuditi taj stvaralački osećaj i traganje za lijepim, taj vječni ideal umjetnosti – rekao je.

Izložba ova dva banjalučka slikara biće otvorena do 23. jula, a svi zainteresovani mogu je posjetiti radnim danom od 10 do 18 časova.

O Miši Pećariću

Mišo Pećarić, sin je poznatog slikara Žike Pećarića. Još u djetinjstvu, a pogotovo Građevinskoj školi, pokazao je izraziti talenat za slikanje. U Njemačkoj je studirao i postao profesor slikarstva. Tamo je imao i privatnu školu slikanja pa po povratku u Banjaluku ponovo osniva školu slikanja. Škola se nalazi u ulici Petra Kočića br.3, a pohađaju je oni koji žele naučiti ili usavršiti znanje. Tu se najčešće pripremaju budući studenti Likovne akademije.

(Srpskainfo)

MILAN RADOVIĆ: Aćimović odličan kandidat, Italijani u BiH se zahvalili DNS-u

Milan Radović, potpredsjednik DNS-a komentarisao je raspodjelu resora unutar Vijeća ministara BiH, gdje je njegovoj stranci pripalo jedno ministarsko mjesto – i to Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. DNS je na tu poziciju postavio Draška Aćimovića. Da li je DNS zadovoljan raspodjelom? “Pa definitivno DNS je dobio jednog ministra, za razliku od ostalih koalicionih

SVEČANA DODJELA ČLANSKIH KARATA: Demos u Gradišci primio 550 novih članova

U restoranu “Taksi bar” večeras je Gradski odbor Demosa u Gradišci organizovao svečanu dodjelu članskih karata za više od 550 novih članova. Svečanom prijemu prisustvovali su funkcioneri Demosa, predsjednik ove stranke Nedeljko Čubrilović i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić. Predsjednik Gradskog odbora Demosa Vladimir Janković istakao je da je Demos u Gradišci formirao 42 mjesna odbora

NEZADOVOLJSTVO SE ŠIRI: I Željko Dubravac, predsjednik RO DNS-a Banjaluka, protiv Aćimovića

Predsjednik Regionalnog odbora Demokratskog narodnog saveza Banjaluka Željko Dubravac smatra da je prijedlog Predsjedništva ove stranke da Draško Aćimović bude ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH krajnje neozbiljan i pridružuje se zahtjevima Darka Banjca, Nenada Nešića i Slavka Gligorića da se razmotri ime drugog kandidata, saznaje opcija.net u vrhu banjalučkog odbora