“BOJE DUŠE MOJE” U Kamenoj kući na Kastelu izložba slika Miše i Žike Pećarića

“Izložba je svojevrsna počast mom ocu, koji je vrhunac svog umjetničkog stvaranja ljubomorno čuvao svom pokoljenju i naravno moja prezentacija novih radova nastalih poslije moje zadnje izlozbe 2004. godine u Banjaluci”, riječi su Miše Pećarića, slikara koji je značajan period života proveo u Njemačkoj usavršavajući svoju umjetničku dimenziju, a danas živi i stvara u Banjaluci, potičući i razvijajući nove talente u svojoj školi slikanja.

U Kamenoj kući na tvrđavi Kastel, sutra u 20 časova biće otvorena izložba “Boje duše moje” banjalučkih slikara Živorada Žike Pećarića i Miše Pećarića.

– Ovo je prvo izlaganje ovih radova u prekrasnom prostoru Kamene kuće. Naravno da mi je draže izlagati kod kuće i moj otac i ja smo sinovi ovog grada i naši sugrađani su već odavno upoznati sa našim stvaralaštvom. Očekujem samo jedno, a to je da svi posjetioci uživaju, jer nas nije dosta dugo bilo na javnoj sceni – rekao je Mišo Pećarić povodom izlaganja u Banjaluci.

Ova izložba je prije svega prezentacija stvaralaštva dva umjetnika ovoga grada, oca i sina, u potpunosti okrenuta njihovim sugrađanima i svim ostalim posjetiocima, zaljubljenicima likovnog stvaralaštva.

Tokom trajanja izložbe biće organizovana i prodajna aukcija jedne umjetničke slike, za koju će dobijeni iznos novca biti uplaćen Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“, te za roditeljsku kuću u Banjaluci.

– Jedna od mojih slika, tj, njena prodajna vrijednost se poklanja u humanitarne svrhe, što ovoj izložbi i daje jednu blagu humanitarnu notu. Ako uopšteno govorimo o umjetnosti, kao i o njenoj komercijalnoj strani, mislim i smatram da se može mnogo više učiniti po pitanju sredstava i humanitarne pomoći – dodao je on.

Uz radove Miše Pećarića biće izloženi i radovi njegovog oca Živorada Žike Pećarića. Živorad je slikar koji je živio i radio u Banjaluci, ali koji je svojim slikarskim djelima prisutan i priznat u cijelom svjetu. Njegova slikarska ostvarenja opisana su i riječima naše velike pjesnikinje, Desanke Maksimović. Iako je njegovo stvaralaštvo prekinuto 2006. godine, kroz svoja umjetnička djela još uvek živi i postoji u mnogim srcima i domovima.

– Moj život je slikarstvo, mi slikari, pričamo kistom, mislimo bojama u nadi da obojimo toplinom dušu promatrača. Poslije ove izložbe u planu imamo nove. U svom Atelieru pokušavam nesebično prenijeti znanje i iskustvo na nove generacije, probuditi kreativan podstrek i što je najvažnije probuditi taj stvaralački osećaj i traganje za lijepim, taj vječni ideal umjetnosti – rekao je.

Izložba ova dva banjalučka slikara biće otvorena do 23. jula, a svi zainteresovani mogu je posjetiti radnim danom od 10 do 18 časova.

O Miši Pećariću

Mišo Pećarić, sin je poznatog slikara Žike Pećarića. Još u djetinjstvu, a pogotovo Građevinskoj školi, pokazao je izraziti talenat za slikanje. U Njemačkoj je studirao i postao profesor slikarstva. Tamo je imao i privatnu školu slikanja pa po povratku u Banjaluku ponovo osniva školu slikanja. Škola se nalazi u ulici Petra Kočića br.3, a pohađaju je oni koji žele naučiti ili usavršiti znanje. Tu se najčešće pripremaju budući studenti Likovne akademije.

(Srpskainfo)

NA DAN GRADA: “Krajiška kuća” u Banjaluci počinje sa radom od 22. aprila

Na Dan grada Banjaluka – 22. aprila trebalo bi da bude otvrena “Krajiška kuća” u kojoj će lokalni poljoprivrednici prodavati svoje proizvode, izjavio je Srni direktor banjalučkog Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić. Ilić je izrazio nadu da će do februara izvođač početi sa prilagođavanjem namjeni prostora u centru grada na Bulevaru cara

Podrška Vlade Srpske za projekte od životnog interesa

Opština Bileća proslavlja krsnu slavu grada i hrama – Savindan. Započeti su brojni infrastrukturni projekti i njihova realizacija je prioritet lokalne uprave, za šta će imati podršku Vlade Srpske. To je potvrdio i premijer Radovan Višković. Danas je ozvaničen završetak radova prve faze izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže. Prva faza kapitalnog projekta, izgradnje kanalizacione i

NEŠIĆ: Pavić mi je dao podršku uz dva uslova, prihvatio sam oba

Nakon nekoliko sedmica spekulacija o velikom sukobu između bivšeg i trenutnog predsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS) došlo je do razgovora Marka Pavića i Nenada Nešića tokom kojeg su riješene sve dileme. Marko Pavić će u doglednom periodu biti imenovan za počasnog predsjednika DNS-a, tok će Nenad Nešić uz podršku rukovodstva stranke, uključujući i Marka Pavića,

Otvoreno novo igralište na Laušu

Novo dječije igralište otvoreno je danas u Karađorđevoj ulici na Laušu, u okviru velike akcije u kojoj je u posljednje tri godine izgrađeno 25 igrališta na području Banje Luke. Igralište na Laušu izgrađeno je u okviru zajedničkog projekta Grada i Razvojnog programa UN-a (UNDP).

RADOJIČIĆ: Nove školske dvorane na Starčevici i Laušu

Grad Banja Luka je u posljednje tri godine preduzeo brojne aktivnostti na obnovi školske infrastrukture na cjelokupnom području Banje Luke, uključujući i seoske škole, a u ovoj godini nac očekuje još jedan veliki projekat – izgradnja nove sporske dvorane za Osnovnu školu “Branko Radičević” na Starčevici, izjavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić.

Ukazali se u Bratuncu: Ipak aktivisti PDP-a, a ne „omladinci“

Alternativna televizija prenijela je da je Draško Stanivuković organizovao prevoz autobusom iz Banjaluke koji je išao za Bratunac na skup “Buđenje Srpske”. Na snimcima i fotografijama jasno se vidi da je u autobusu bilo praznih mjesta, što znači da čak ni u Banjaluci nisu uspjeli napuniti autobus.