Politika 19.06.2024.

BOJIĆ: Nacionalnu politiku SDS-a preuzeo SNSD i vodi je čvršće

ČITANJE: 3 minute

Nekadašnji istaknuti član SDS-a Borislav Bojić kaže da je nacionalnu politiku koja je krasila Srpsku demokratsku stranku preuzeo SNSD i da je Milorad Dodik danas čvršće vodi.

“Pored toga što radim ovo što radim, pratim političku scenu. Što se tiče politike i SDS-a, njene strateške pozicije i svega što je uradila u prošlosti, ne želim da pljujem izvor sa kojeg sam pio vodu, ali želim da kažem da to ni blizu nije ona partija koja je preuzela odgovornost za sudbinu srpskog naroda ovdje. Uvjeren sam i znam sigurno da je nacionalnu politiku, politiku očuvanja statusa srpskog naroda na ovim prostorima, koja je krasila SDS, da je to u cjelosti preuzeo Milorad Dodik snagom prije svega svog autoriteta. Priznaćete, radi se o rasnom političaru koji ima status takvog političara ne samo u Srpskoj i BiH, nego i šire. Malo je političara koji imaju dnevnu komunikaciju sa Vučićem, Orbanom, Putinom itd. SDS je nekada krasila ta politika, a danas Dodik čvršće vodi tu politiku”, kaže Bojić u emisiji Imate riječ sa Milijanom Kos.

On ističe da je SDS izgubio stratešku poziciju.

“Ne želim da se bavim dijagnozom stanja u SDS-u. Kada se riješite nekih kadrova, teško možete očekivati prosperitet ako se ne pojavi vođa koji je u stanju da artikuliše pitanja koja narod zahtijeva od političke parije. Bez obzira na to da li su iz SDS-a isključeni ili su istupili, ali od Dragana Kalinića, Dragana Čavića, Ognjena Tadića, Pere Krčmara, Novakovića, Gligića, Pašića, Stevandića, Banjca.. Ni ja nisam promijenio kurs, moji stavovi se nisu promijenili. Kada je SDS bio na vlast, Milorad Dodik se kao opozicionar odazivao na sastanke. Dogovarali smo teška pitanja koja su pritiskala Republiku Srpsku. Danas je međunarodni faktor slabijeg uticaja nego u to vrijeme. Koga god se sjete smijene ga. Niko vam ne daje obrazloženja”, kaže savjetnik ministra trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Borislav Bojić.

On se prisjetio 2004. godine kada je tadašnji visoki predstavnik Pedi Еšdaun smijenio 60 funkcionera Republike Srpske.

“Državne poslove su vodili oni koji su tada bili smijenjeni. Ostali smo Stojičić, Čavić, ja.. Prvo pitanje koje smo trebali da riješimo je grb, zastava i himna. Prvi put se susrećem sa heraldikom. Ništa o tome nisam znao. Dogovor je bio da budem ja taj koji će organizovati odbranu pred Ustavnim sudom BiH da branimo pozicije Srpske kada je u pitanju grb, zastava i himna. Obratili smo se svim pravnicima u Srpskoj, svi su rekli da je to politički proces i da ćemo ga izgubiti. Onda sam se obratio svojim prijateljima koji su nam omogućili da nas zastupa Hans Peter Šnajder, Nijemac koji nas je zastupao. Na samom finišu je donesena odluka. Šnajder nas je pitao, šta želimo da sačuvamo – zastavu, grb ili himnu. Mi smo odmah rekli da je zastava manifestacija našeg naroda u javnosti. Grb je važan, kod himne smo pokušali da nam ostave melodiju, pa makar nam ukinu tekst. Dobili smo zastavu”, rekao je Bojić.

On takođe ističe da mu se ne sviđa današnja politika SDS-a koja se ogleda kroz prozivanje i traženje krivca u drugima, prenosi ATV.

“SDS sa ovim vodstvom ne može ništa značajno da uradi na političkoj sceni. Dobra opozicija ima prostora. S tim da je sve iscjepkano. Takvo ne može biti nešto što će ugroziti Dodika i SNSD”, rekao je Bojić.

Oznake: Borislav Bojić