BOJINOVIĆ: Radujem se šansi da prenosim ljubav prema muzici

Lidija Bojinović je violinistkinja iz Banjaluke koja će sutra, s početkom u 20 časova, u velikoj koncertnoj dvorani “Zadužbine Ilije M. Kolarca” nastupiti kao solista na koncertu Umjetničkog ansambla Ministarstva odbrane Republike Srbije “Stanislav Binički”.

Kako ističe za “Nezavisne”, Bojinovićevoj je posebno značajna činjenica da je prva umjetnica iz Republike Srpske koja će na sceni “Kolarca” nastupiti kao solista ispred simfonijskog orkestra, i to pod dirigentskom palicom maestra Radeta Pejčića.

“Takođe mi mnogo znači to što je ovaj koncert moj prvi solistički nastup na ovoj značajnoj i renomiranoj sceni, na kojoj nastupaju najuspješniji solisti, orkestri, dirigenti i kamerni sastavi današnjice. Tokom zadnjih nekoliko godina više puta sam imala čast da nastupam kao član orkestra na toj sceni, a održala sam i dva solistička cjelovečernja koncerta u Muzičkoj galeriji ‘Kolarčeve zadužbine’, svaki put sa velikim užitkom”, kaže Lidija Bojinović, naglašavajući da se izuzetno raduje novoj prilici da publici prenese svoju ljubav prema muzici.

Ona će nastupiti s orkestrom koji broji čak 50 članova, a na programu koncerta naći će se djela vrhunskih kompozitora: Kloda Debisija, Morisa Ravela, Feliksa Mendelsona, te Milorada Marinkovića.

Djelo koje će Lidija Bojinović ovom prilikom izvesti je Koncert za violinu i orkestar Feliksa B. Mendelsona u e-molu Op. 64, i kako kaže, jedan od najljepših koncerata u cjelokupnoj literaturi za violinu, te jedan od njenih omiljenih.

“Već sam bila u prilici da ga izvedem kao solista i to u aprilu ove godine, kada sam nastupila ispred Niškog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Svilena Simeonova iz Bugarske. Ovakve prilike za solističke nastupe uz pratnju simfonijskog orkestra su uvijek od posebnog značaja za svakog muzičara, a posebno za mlade umjetnike koji tek prave svoje prve krupnije korake i zbog toga moram još jednom naglasiti da mi je ovo izuzetna čast i da sam zaista zahvalna na pruženoj prilici”, ističe mlada violinistkinja.

Ona navodi da je, koliko je njoj poznato, prvi umjetnik iz RS koji ima tu čast da nastupi na velikoj sceni popularnog “Kolarca” uz pratnju renomiranog simfonijskog orkestra koji postoji i djeluje više od 120 godina.

“S obzirom na to da sam prva umjetnica i predstavnica naše mlade kulturne scene, koja će svirati solistički koncert sa simfonijskim orkestrom u Beogradu, osjećam veliku odgovornost, ali tu odgovornost i povjerenje koje mi je pruženo iskoristiću kao dodatni motiv da se predstavim u što boljem svjetlu, s nadom da će biti još mnogo ovakvih prilika za mene, ali i druge naše umjetnike”, izjavila je Bojinovićeva, dodajući da je za umjetnike iz Banjaluke značajno da budu dio ovakvih projekata, posebno u ulozi koja je njoj data, jer se još željno iščekuje institucionalizacija Banjalučke filharmonije.

Poslije koncerta u Beogradu, Lidija Bojinović planira još nekoliko solističkih nastupa, uglavnom solo resitala, na kojima će izvoditi djela Baha, Sarasatea, Bramsa i drugih kompozitora.

(Nezavisne)

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a