BOJINOVIĆ: Radujem se šansi da prenosim ljubav prema muzici

Lidija Bojinović je violinistkinja iz Banjaluke koja će sutra, s početkom u 20 časova, u velikoj koncertnoj dvorani “Zadužbine Ilije M. Kolarca” nastupiti kao solista na koncertu Umjetničkog ansambla Ministarstva odbrane Republike Srbije “Stanislav Binički”.

Kako ističe za “Nezavisne”, Bojinovićevoj je posebno značajna činjenica da je prva umjetnica iz Republike Srpske koja će na sceni “Kolarca” nastupiti kao solista ispred simfonijskog orkestra, i to pod dirigentskom palicom maestra Radeta Pejčića.

“Takođe mi mnogo znači to što je ovaj koncert moj prvi solistički nastup na ovoj značajnoj i renomiranoj sceni, na kojoj nastupaju najuspješniji solisti, orkestri, dirigenti i kamerni sastavi današnjice. Tokom zadnjih nekoliko godina više puta sam imala čast da nastupam kao član orkestra na toj sceni, a održala sam i dva solistička cjelovečernja koncerta u Muzičkoj galeriji ‘Kolarčeve zadužbine’, svaki put sa velikim užitkom”, kaže Lidija Bojinović, naglašavajući da se izuzetno raduje novoj prilici da publici prenese svoju ljubav prema muzici.

Ona će nastupiti s orkestrom koji broji čak 50 članova, a na programu koncerta naći će se djela vrhunskih kompozitora: Kloda Debisija, Morisa Ravela, Feliksa Mendelsona, te Milorada Marinkovića.

Djelo koje će Lidija Bojinović ovom prilikom izvesti je Koncert za violinu i orkestar Feliksa B. Mendelsona u e-molu Op. 64, i kako kaže, jedan od najljepših koncerata u cjelokupnoj literaturi za violinu, te jedan od njenih omiljenih.

“Već sam bila u prilici da ga izvedem kao solista i to u aprilu ove godine, kada sam nastupila ispred Niškog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Svilena Simeonova iz Bugarske. Ovakve prilike za solističke nastupe uz pratnju simfonijskog orkestra su uvijek od posebnog značaja za svakog muzičara, a posebno za mlade umjetnike koji tek prave svoje prve krupnije korake i zbog toga moram još jednom naglasiti da mi je ovo izuzetna čast i da sam zaista zahvalna na pruženoj prilici”, ističe mlada violinistkinja.

Ona navodi da je, koliko je njoj poznato, prvi umjetnik iz RS koji ima tu čast da nastupi na velikoj sceni popularnog “Kolarca” uz pratnju renomiranog simfonijskog orkestra koji postoji i djeluje više od 120 godina.

“S obzirom na to da sam prva umjetnica i predstavnica naše mlade kulturne scene, koja će svirati solistički koncert sa simfonijskim orkestrom u Beogradu, osjećam veliku odgovornost, ali tu odgovornost i povjerenje koje mi je pruženo iskoristiću kao dodatni motiv da se predstavim u što boljem svjetlu, s nadom da će biti još mnogo ovakvih prilika za mene, ali i druge naše umjetnike”, izjavila je Bojinovićeva, dodajući da je za umjetnike iz Banjaluke značajno da budu dio ovakvih projekata, posebno u ulozi koja je njoj data, jer se još željno iščekuje institucionalizacija Banjalučke filharmonije.

Poslije koncerta u Beogradu, Lidija Bojinović planira još nekoliko solističkih nastupa, uglavnom solo resitala, na kojima će izvoditi djela Baha, Sarasatea, Bramsa i drugih kompozitora.

(Nezavisne)

U opštinu Teslić Vlada uložila više od 50 miliona KM

Vlada Republike Srpske je od 2006. godine u opštinu Teslić uložila više od 50 miliona KM, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i Budžeta Republike, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke u ovu opštinu je plasirano još oko 40 miliona KM.

Skuplji radovi podigli cijene stanova u Srpskoj

Cijene svih građevinskih radova u stanogradnji u Republici Srpskoj skočile su u trećem kvartalu ove godine za 0,1 odsto, što je automatski dovelo i do poskupljenja nekretnina na domaćem tržištu.

Stefan Sejmanović sproveden u Okružno javno tužilaštvo

Policijski službenik Policijske uprave Banjaluka Stefan Sejmanović, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i nedozvoljenu proizvodnju i trgovinu narkoticima, sproveden je danas u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu.

RADMANOVIĆ: Prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike Srpske

Potpredsjendik SNSD-a i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je potez SNSD-a o imenovanju članova komisija u ovom Parlementu uslijedio kao reakcija na prijedlog poslanika iz PDP-a i SDS-a za izmjenu poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH. Radmanović je rekao da prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike

Izvještaj protiv osumnjičenih za proizvodnju i promet droge

Gradiška Policijska uprava dostavila je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv Miladina Vidačkovića /45/, Slađane Vidačković /45/, Rasima Hajdera /21/ i Pamele Dukić /20/, svi iz Gradiške, zbog sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet droge, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Iz tužilaštva navode da se Miladin Vidačković sumnjiči i za