Politika 08.10.2015.

Bojkot: Savez za promjene neće na sastanak kod Dodika

ČITANJE: 2 minute
savez-za-promjene
Nijedna stranka iz Saveza za promjene neće ići na sastanak koji je za sutra u palati Republike sazvao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, odlučeno je na sastanku lidera Saveza za promjene u Istočnom Sarajevu, javlja BN TV.

Na sastanku je, prema saznanjima pomenute televizije, konstatovano da predsjednik Srpske u prethodnom periodu “nije ispunjavao obavezu iz Ustava Republike Srpske da svojim djelovanjem izražava državno jedinstvo Republike Srpske, već je radio sve suprotno i svojim djelovanjem izazvao je i produbio državno nejedinstvo u Republici Srpskoj”.

“Razlog takvog djelovanja vlasti u Republici Srpskoj na čelu sa Miloradom Dodikom je pokušaj zamagljivanja činjenice da su Srpsku doveli u tešku ekonomsku i socijalnu situaciju i da korupcija i kriminal razjedaju temelje RS, a zaduživanjem i guranjem Srpske u dužničko ropstvo, oduzimaju joj budućnost”, ocijenili su u Savezu za promjene.

U Savezu za promjene kažu da su svjesni da duboka politička podjeljenost ima uticaja na opšte društveno stanje u Republici Srpskoj, zbog čega su spremni da odmah sa predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj uspostave mehanizam za stalnu komunikaciju između Vlade Republike Srpske i srpskih ministara u Savjetu ministara BiH , kako bi prestale optužbe i neproduktivne političke debate koje uznemiruju sve građane Republike Srpske.

Na sve ovo reagovao je i predsjednik RS Milorad Dodik, koji je rekao da stav opozicije da ne dođe na sutrašnji sastanak nije ništa drugo nego pokazatelj da oni nemaju želju da razgovaraju ili da se postigne dogovor.

“To je njihov odnos prema Republici Srpskoj i prema potrebi da Republika Srpska ima bazični dogovor”, rekao je Dodik.

On je poručio da se, bez obzira ko je na kojoj poziciji, moraju vraćati političkom dogovoru u Republici Srpskoj i graditi konsenzus o pitanjima koja su važna za predstavljanje Srpske na nivou BiH i regiona, ali i za situaciju u Srpskoj.

“Spremni smo, kao vlast, da čujemo i njih o tome šta misle šta treba učiniti ovdje u Republici Srpskoj da bi se kretali bolje. To ne čujemo. Čujemo samo opštu galamu”, rekao je Dodik, prenose agencije.

On je dodao da predstavnici Srpske na nivou BiH ne mogu da isključuju predstavnike Republike Srpske, jer je to od ključne važnosti.

“Ne možemo da vam damo podršku ako nas isključujete iz komisija i donosite odluku bez predstavnika Srpske”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je zbog takvih pitanja želio razgovor, koji opozicija neće, ali je uvjeren da će do razgovora ipak nekada doći.

Dodik je rekao da će ih opet pozvati na razgovor, te da je spreman da razgovara sa njima o adekvatnom terminu.

 

(Banjaluka.net)

Oznake: Milorad Dodik