Bolesni mališani sve bliže ispunjenju sna

Zakon o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, čiji je nacrt u parlamentarnu proceduru uputio predsjednik RS Milorad Dodik, olakšaće i ubrzati liječenje mališana, te omogućiti efikasno i transparentno prikupljanje i podjelu novca.

Ovo je stav udruženja i saveza koja okupljaju roditelje oboljele djece, kao i predstavnika sindikata i Saveza opština i gradova, koji daju punu podršku usvajanju ovog zakona. Ističu da nema sumnje u to će fond zaživjeti jer je njegov cilj izuzetno plemenit.

Formiranje fonda solidarnosti dogovorili su krajem aprila predsjednik RS i predstavnici udruženja čiji su ciljevi usmjereni na poboljšanje uslova za liječenje oboljele djece.

Dodik je tada rekao da bi se, samo na osnovu trenutnog stanja plata, u fondu godišnje moglo prikupiti oko 6,38 miliona KM. Tada je rekao da će 20 odsto od prikupljenog novca biti izdvajano za kapitalna ulaganja u objekte i opremu za dijagnostiku i liječenje.

Generalni sekretar Službe predsjednika RS Siniša Karan potvrdio je da je Dodik uputio u Narodnu skupštinu Nacrt zakona o fondu solidarnosti i da bi on već na idućoj sjednici trebalo da se nađe pred poslanicima.

– Njime je predviđeno formiranje fonda jer ima veoma rijetkih malignih oboljenja djece koja nije moguće adekvatno tretirati u našim zdravstvenim ustanovama, niti u ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja RS ima posebne ugovore, već samo u inostranstvu – rekao je Karan.

Ističe da će ovim zakonom biti precizno definisano osnivanje fonda, njegova djelatnost i organizacija.

– Svako ko bude donirao novac u fond moći će da bude siguran u transparentnost njegove dodjele. Samo jednim klikom na sajt fonda biće moguć uvid u stanje na računu, iznos dodijeljenog i raspoloživog novca – rekao je Karan.

Dodaje da će za predsjednika posebnog odbora koji će obavljati upravni nadzor nad trošenjem novca iz fonda biti imenovan predstavnik iz najveće opozicione partije u Narodnoj skupštini, a da će Skupština usvajati plan rada fonda, kao i izvještaj o njegovom radu.

– U upravnom nadzoru za trošenje novca biće i dva člana službe glavne revizije RS. Ovo je veoma bitan segment, kako bi svi znali i vidjeli kako se troši novac – dodao je Karan.

Zakonom o osnivanju fonda predviđeno je nekoliko izvora njegovog finansiranja, a jedan od njih je poseban doprinos od 0,25 odsto na neto plate zaposlenih radnika na dobrovoljnoj osnovi, doprinos Saveza opština i gradova, te donacije preduzeća, organizacija i pojedinaca.

– Ne postoji ograničenje da bilo ko učestvuje u punjenju fonda – dodao je Karan.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić smatra da će, s obzirom na to da je riječ o fondu koji će na bazi solidarnosti prikupljati novac za liječenje djece, njegov rad sigurno podržati mnogi radnici, koji su i do sada mnogo puta učestvovali u raznim humanitarnim akcijama.

– Riječ je o dobrovoljnoj odluci svakog radnika da se pomogne bolesnoj djeci, niko ne nameće učešće u njemu i cijenim da će mnogi odlučiti da podrže ovu vrstu solidarnosti – kazala je Mišićeva.

Predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić takođe podržava osnivanje fonda.

– Idućih dana pokrenućemo razgovore sa predstavnicima Vlade RS o utvrđivanju načina raspodjele sredstava od PDV-a prema opštinama i će to biti prilika da vidimo kako će lokalne zajednice dati doprinos za ovaj fond – naglasio je Ćosić.

Efikasnost

Predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” Dijana Berić ističe da će zahvaljujući ovom fondu biti mnogo više spasene djece, što nam je svima cilj i prioritet.

– Uz postojanje fonda solidarnosti, čim se utvrdi da je djetetu potrebno liječenje u inostranstvu, novac će biti na raspolaganju. Komisija će procijeniti da li i kada treba da ide bolnicu, tako da će efikasnost liječenja biti mnogo veća – naglasila je Berićeva.

Punjenje fonda

– poseban doprinos od 0,25 odsto na neto plate zaposlenih (na dobrovoljnoj osnovi)
– doprinos Saveza opština i gradova
– donacije preduzeća, organizacija i pojedinaca.

(Glas Srpske)

REALIZACIJA PROJEKTA “Zbližimo se uz slikovnicu o multipli sklerozi”

Udruženje oboljelih od multiple skleroze Republike Srpske održaće 27. maja u hotelu Talija sa početkom od 11.00 časova prezentaciju slikovnice o multipli sklerozi. Sve informacije o bolesti, simptomima, liječenju, kao i o potrebama oboljelih predstavljene su u vidu edukativne slikovnice, kako bi približili i upoznali stanovništvo sa multipla sklerozom i oboljelim od ove bolesti.