Vijesti 14.05.2020.

BOLEST POVEZANA SA VIRUSOM KORONA: Djecu u Velikoj Britaniji i SAD pogađa rijetki sindrom

ČITANJE: 2 minute

Djeca u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama pogođena su rijetkom upalnom bolešću povezanom sa koronavirusom, javlja BBC.

Brojnoj djeci dijagnosticirana je bolest koja može izazvati simptome slične sindromu toksičnog šoka kojeg uzrokuje streptokoka. Do sada se razboljelo stotinu djece u Velikoj Britaniji, piše BBC. Neki su morali biti smješteni na intenzivnu njegu, dok su se drugi brzo oporavili.

Prošlog mjeseca Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva upozorila je ljekare na rijetku, ali opasnu reakciju kod djece koja može biti povezana sa koronavirus infekcijom. Nakon toga osmero djece razboljelo se u Londonu, uključujući 14-godišnjaka koji je preminuo.

Ljekari su izvijestili da su svih osmero djeca imali slične simptome kada su primljeni u Evelina kliniku za djecu u Londonu, uključujući visoku temperaturu, osip, crvene oči, otekline i malaksalost. Većina djece nije imala većih problema s plućima ili disanjem, iako ih je sedmero stavljeno na respirator zbog problema sa srcem i cirkulacijom.

Ljekari ovu bolest opisuju kao “novi fenomen” sličan Kawasakijevoj bolesti. To je rijetko stanje koje uglavnom pogađa djecu mlađu od pet godina. Simptomi uključuju osip, natečene žlijezde na vratu te te suhe i ispucale usne.

Ipak, ovaj novi sindrom pogađa i stariju djecu, do 16 godine. Manji broj njih razviju ozbiljne komplikacije.

Pedijatrica Liz Whittaker, specijalizovana za dječije zarazne boesti na Imperial College London, kazala je da činjnica da se novi sindrom pojavljuje usred pandemije koronavirusa, sugeriše da su ove dvije bolesti povezane.

Whittaker smatra kako bi novi sindrom mogao biti post-zarazni fenomen Covida-19. To znači da vjerovatno postoji poveznica sa nakupljanjem antitijela nakon infekcije.

Profesor Russell Viner, predsjednik Fakulteta za pedijatriju i zdravlje djeteta, kazao je da je većina djece kod kojih je primijećen novi sindrom uspješno oporavljena. Ipak, on dodaje kako je ovaj sindrom izuzetno rijedak.

Viner kaže da će se kroz detaljnije istraživanje novog sindroma možda otkriti zašto su neka djeca imuna na koronavirus, a zašto se neka teško razbole uslijed ove infekcije.

(Klix.ba)