Vijesti 06.10.2015.

Bolji protok saobraćaja uz tajmere na semaforima

ČITANJE: 1 minuta
tajmeri
Na raskrsnici ulica Kralja Petra I Karađorđevića i Aleje Svetog Save, kod Narodnog pozorišta RS, te na raskrsnici ulica Aleje Svetog Save i Vase Pelagića, u blizini crkve Svete trojice, iz smjera zapadnog tranzita, postavljeni su tajmeri za vozače – navedeno je iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

Ovi tajmeri vozačima daju informaciju o vremenu trajanja zelenog, odnosno crvenog svjetla na semaforu.

Iz nadležnog odjeljenja podsjećaju da su tajmeri za vozače već postavljeni na istočnom tranzitu, odnosno na raskrsnici ulice Olimpijskih pobjednika i Bulevara Srpske vojske, te na raskrsnici Bulevara Petra Bojovića i Bulevara Živojina Mišića.

– Istraživanje, koje su zajednički proveli Gradska uprava i JP “Putevi RS” na istočnom tranzitu, pokazalo je poboljšanje protoka saobraćaja nakon postavljanja vozačkih tajmera. Naime, na navedenim lokacijama, bile su postavljenje kamere koje su snimale protok saobraćaja bez tajmera i sa tajmerima, i rezultati su pokazali da je sa tajmerima protok saobraćaja poboljšan i do 20 odsto – naglašavaju u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

Cilj postavljanja tajmera na pravcu kroz Aleju Svetog Save, zapravo jeste da se poboljša protok saobraćaja u smjeru zapad – istok na jedinoj pravoj poprečnoj vezi u gradu. Praksa, kao i navedeno istraživanje na istočnom tranzitu, pokazali su da se efekat tajmera ogleda u pravovremenom kretanju  prvih pet – šest vozača na početku kolone, što rezultira smanjenjem vremenskih gubitaka i nastanka kolona ispred semafora.