Vijesti 03.02.2016.

Bolji rad Savjeta omladinskih organizacija: Mladi se moraju probuditi iz letargije

ČITANJE: 2 minute
mladi
Aktiviranjem u omladinskim organizacijama i volonterizmom mladi mogu uveliko da povećaju šanse za posao, da se povežu sa poslodavcima, da se izbore za svoje mjesto u nekoj firmi, a ne da čekaju da im posao padne sa neba.

Kako smatraju u omladinskim organizacijama, ipak najviše toga zavisi od pojedinca i koliko će on iskoristiti od onog što mu se nudi. Istina je da je posla malo i da su mladi zapali u letargiju, ali, kako kaže generalni sekretar Savjeta omladinskih organizacija Banjaluka Miloš Blagojević, od sjedenja nema ništa.

Jačanje saradnje

–  Mi im ne možemo naći posao, ali im možemo pomoći da steknu znanja i vještine, da se povežu sa potencijalnim poslodavcima. Ne treba sjediti u kući i čekati da posao padne pred noge. Moraju biti spremni, imati pripremljen CV, unapređivati znanja, kretati se među ljudima – kaže za Press Blagojević.

Iako je bilo dosta kritika na rad omladinskih organizacija, na slabu uključenost mladih, Sajam omladinskog rada i organizovanja, koji je prvi put održan proteklog vikenda u Banjaluci, mali je korak, ali značajan ka popravljanju ovog stanja “uspavanosti”.

Cilj manifestacije je bio da promoviše omladinski rad u organizacijama grada, ali i promocija rada i bolja vidljivost u javnosti omladinskih organizacija i organizacija za mlade sa lokalnog i republičkog nivoa, kao i njihovo umrežavanje i uspostavljanje međusobne saradnje.

Posjetioci ove manifestacije, kojih je, nažalost, bilo malo, imali su priliku da se upoznaju s radom više od 20 vodećih omladinskih organizacija sa sjedištem u Banjaluci.

Početni korak

Šef Odsjeka za kulturu, omladinu i udruženja građana, Marija Đurica, izrazila je nadu da će sajam donijeti očekivane rezultate, odnosno da će se što veći broj mladih uključiti u rad omladinskih organizacija. Na sajmu je bilo govora i o tome kako omladinski rad pomaže pri zapošljavanju.

– Postoji neka letargija među mladima i ne možemo očekivati naglo interesovanje i buđenje. Omladinske organizacije nude dobru praksu i pripremu za zapošljavanje, kontakte i dopunu formalnog sistema obrazovanja. Nažalost, mladi su naučili da dosta toga dobiju servirano i instant, a uvriježeno je mišljenje da je diploma dovoljna. Privatnicima, poslodavcima to nije dovoljno. Nažalost, mladi često samo sanjaju o državnom poslu – priča za Press projekt asistent u Omladinskom komunkativnom centru Danijela Topić.

Podaci pokazuju da je tek osam odsto mladih aktivno u organizacijama i udruženjima. Oni nisu obećavajući, ali u organizaciji sajma se nadaju da će, ako on zaživi, više mladih povećati svoje šanse za zaposlenje, ali i pokretanje nekog svog posla.

(Press)