Magazin 16.03.2016.

Bolji trik od čaše vode: Uradite ovo prije jela i poješćete manje

ČITANJE: 1 minuta

tijelo

Popijte čašu vode prije jela i manje ćete pojesti jer će vas voda učiniti sitijima – savjet je kojim se mnogi služe kako bi prilikom jela pojeli manje. I taj način kontrolisanja unosa hrane i mršavljenja je u redu, ali nutricionisti su pronašli još bolje rješenje.

Kako pojesti manje, a osjećati se sitima? Jedan od najpoznatijih načina je da prije jela popijemo čašu vode, ali voda ponekad nije dovoljna da bismo osjećali sitost. Ili se sitima osjećamo kratko vrijeme.

Nutricionisti tvrde da su pronašli najbolje rješenje za sitost bez unosa dodatnih kalorija i masnoća.

Trik je u tome da prije jela pojedete malo – bjelančevina. Naime, pojedete li prije glavnog obroka užinu bogatu bjelančevinama (otprilike sat vremena prije nego planirate da jedete) to će vam pomoći da se, kada krenete sa jelom, ne prejedete i pojedete manje. Bjelančevine će pomoći da se duže osjećate sitima što može povećati šanse i da ćete smršati.

– Bjelančevinama treba duže da se svare od masnoća i ugljenih hidrata zbog čega nas duže drže sitima. Savjetujem ljudima da se posluže ovim trikom kada jedu napolju ili kada znaju da će biti u blizini hrane koja bi mogla da ih namami. Kada želudac nije prazan, možete razumnije da pazite šta i koliko jedete. Zato sat vremena prije obroka popijte čašu mlijeka s 1 odsto masnoće, pojedite tvrdo kuvano jaje, jogurt ili šaku badema, kaže nutricionistkinja Karen Ansel.

Mnoge dijete često su izuzetno iscrpljujuće, a ako i uspijete da ih izgurate do kraja nakon nekoliko mjeseci kilogrami se ponovno vrate.

(Zadovoljna.hr)