Vijesti 27.10.2016.

Bolji uslovi rada vozača autobusa i veće plate ili štrajk

ČITANJE: 2 minute

Vozači gradskih i prigradskih autobusa traže poboljšanje uslova rada i povećanje plata za najmanje 20 odsto, inače će obustaviti rad.

Potvrdio je to predsjednik Udruženja vozača Draško Talijan.

– Idemo mirnim putem i danas ćemo vlasnicima prevozničkih firmi predati peticiju. Oni imaju rok od deset dana da ispune naše zahtjeve ili ćemo mi preduzeti radikalnije mjere. Za početak spremni smo na obustavu rada – rekao je Talijan.

Dodao je da vozači traže samo ono što je zakon propisao a to je računanje prekovremenih sati, topli obrok u novcu, plaćen prevoz, povećanje plate za najmanje 20 odsto i usklađivanje radnog vremena.

– Tolerancije neće biti ni prema jednoj stavci – izričit je Talijan.

Ističe da vozači u prigradskom saobraćaju 16 sati sjede za volanom.

– Poslodavci angažuju penzionisane vozače da prevoze putnike. Ukoliko smo premoreni mi smo potencijalne “ubice” na putevima a kamoli penzioneri sa oslabljenim vidom i zdravstvenim stanjem, kakvih ima – kazao je Talijan.

Predsjednik Udruženja vozača kompanije “Central” Željko Trivić kaže da Akt o procjeni rizika nije dobro uređen.

– Niko sa nama nikada nije obišao nijedan krug u autobusu da vide u kojim uslovima radimo, niti se vrši revizija pomenutog dokumenta. Taj akt je donesen samo onako, iz formalnih razloga. Vozači nemaju pravo na beneficirani radni staž ni na skraćenje radnog vremena, a naša radna mjesta sa povećanim rizikom u poslu, bi to trebalo da imaju – kazao je Trivić.

Naglasio je da je samo u firmi gdje je on zaposlen, deset vozača na bolovanju i da je slična situacija u drugim kompanijama.

– Komisija za bolovanja ima podatke o našem zdravstvenom stanju. Lično sam operisao kičmu a poslodavci pričaju za ove što su na bolovanju da neće da rade – rekao je Trivić.

Prevoznici nisu željeli da komentarišu zahtjeve jer po njihovim riječima još uvijek ih nisu vidjeli.

– Dok ne vidim peticiju ne mogu ništa da komentarišem. Kada vidimo zahtjeve, onda ćemo zauzeti stav – rekao je predsjednik Udruženja prevoznika Goran Starčević.

Ističe da što se tiče obustave da je tu Zakon o komunalnoj djelatnosti jasan da se on mora poštovati, te da ne smije stati prevoz putnika.

Odlasci

Željko Trivić kaže da će do Nove godine 100 vozača da ode u inostranstvo.

– Da bismo zaustavili taj trend poslodavci su tražili od grada subvenciju da nam povećaju plate. Koja je to hrabrost. Pristali su na uslove iz tendera i obrću dva miliona maraka godišnje. Izvlače se na priču o poboljšanju voznog parka a mi vozimo neispravne autobuse. Gradski prevoz je rudnik zlata – rekao je Trivić.

(Glas Srpske)