Biznis 22.02.2019.

Bolji uslovi za rad Centra za razvoj poljoprivrede i sela: U pripremi novi projekti

ČITANJE: 3 minute

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, obišao je danas Centar za razvoj poljoprivrede i sela, povodom njihovog preseljenja u nove prostorije. Na novoj lokaciji u Ulici vojvode Momčila br. 10 i 12 objedinjene su službe uprave Centra, koje su ranije bile na nekoliko lokacija u naselju Stračevica.

On je podsjetio da su na samom početku mandata aktuelne gradske administracije organizaciono promijenjene nadležnosti Centra.
-Centar se više ne bavi komunalnom infrastrukturom na seoskom području. Vodovode je preuzeo gradski „Vodovod“, a javnu rasvjetu Odjeljenje za komunalne poslove, tako da je Centar isključivo fokusiran na podsticaje poljoprivredi i ruralnom razvoju i dijelom na poljoprivrednu proizvodnju na Razvojno-edukativnom centru na Manjači – kazao je gradonačelnik Radojičić.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini je budžetom za podsticaje planirano 1,1 miliona KM i ti podsticaji biće dodijeljeni putem Centra.

-Svake godine je veoma veliki interes za te subvencije, za koje Centar svojim pravilnicima uredi prioritete za dodjelu. Prošle godine smo imali i više sredstava, jer smo naknadno iz suficita obezbijedili dodatnih 200.000 KM. Ako i ove godine budemo imali povoljnu finansijsku situaciju, moći ćemo još sredstava locirati za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji – istakao je Radojičić i dodao da je, uz ova sredstava, oko pola miliona KM -usmjereno za proizvodnju na Manjači, po različitim osnovama, gdje postoji potencijal daljeg razvoja.

On je naveo da je Centar za ovu godinu pripremio niz dobrih projekata za koje su nam potrebni različiti partneri, od načina uklanjanja animalnog otpada pa do razvoja turizma na seoskom i području Manjače.

-Sa te strane smo spremni, ukoliko bi nam bili dostupni neki međunarodni fondovi – zaključio je Radojičić.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Darško Ilić kazao je da su u novim prostorijama zahvaljujući podršci Grada i aktivnostima samog Centra.

-Ovo je danas jedan uređen prostor, u kojem naše službe funkcioniše za dobro 1.515 poljoprivrednih gazdinstava registrovanih u APIFU, od kojih njih oko 1.200 i danas koriste podsticaje Centra. Kako bismo u budućnosti još bolje radili u interesu svih, naš osnovni cilj je izrada resursne karte koja će biti skup pokazatelja u kojem pravcu treba da djelujemo, sa naglaskom na prioritete – rekao je Ilić.

Tokom analiza koje je radio Centar, prema njegovim riječima, došlo se do saznanja da gradu nedostaje prodajni prostor za male poljoprivredne proizvođače.

-U saradnji sa gradskim službama odredili smo lokaciju u Lazarevu, na mjestu nikada aktivirane tržnice, koju ćemo urediti i na njoj će isključivo naši poljoprivredni proizvođači prodavati svoje proizvode – naveo je Ilić.

On je najavio da će u Banjoj Luci uskoro biti otvorena i Hercegovačka kuća, u cilju promocije hercegovačkih proizvoda u našem gradu i podršci turističkim sadržajima, a planirano je i uspostavljanje brenda „Krajiška kuća“.

-Sve ovo biće jedna značajna podrška poljoprivrednicima, koji će imati gdje da unovče ono što su proizveli, a istovremeno će omogućiti svim sugrađanima da kupe provjerene domaće proizvode – zaključio je Ilić.