Svijet 02.10.2022.

BOLOSNARO ILI LULA: Brazilci biraju predsjednika i parlament

ČITANJE: 2 minute

Brazilci u nedjelju glasaju u prvom krugu najpodjeljenijih izbora u ovoj zemlji u posljednjih nekoliko decenija. Očekuje da će ljevičar Luiz Inacio Lula da Silva pobijediti dosadašnjeg desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara.

Većina anketa pokazuje da Lula ima solidnu prednost već mjesecima, ali Bolsonaro je signalizirao da bi mogao odbiti prihvatiti poraz, potičući strahove od institucionalne krize ili postizbornog nasilja.

Većina istraživanja daje prednost od 10 do 15 posto Luli, koji je bio predsjednik od 2003. do 2010. godine.

Ako osvoji više od 50 posto važećih glasova, što nekoliko anketa pokazuje kao da je na dohvat ruke, to bi osiguralo direktnu pobjedu.

Lula je bio u zatvoru tokom prošlih izbora, služio je kaznu za mito koju je kasnije poništio Vrhovni sud, što mu je omogućilo da se na ovogodišnjim izborima suoči sa svojim rivalom Bolsonarom.

“Ovo je važan dan za mene”, rekao je nakon glasanja. “Prije četiri godine nisam mogao glasati jer sam bio žrtva laži… Želim pokušati pomoći svojoj zemlji da se vrati u normalu.”

Bolsonaro je glasao u Riju i rekao je da očekuje pobjedu na izborima u prvom krugu u nedjelju, uprkos lošim rezultatima u anketama. Ne vjeruje anketama, rekavši da njihovi rezultati ne odgovaraju podršci koju vidi na svojim predizbornim događajima.

“Ako imamo čiste izbore, danas ćemo pobijediti sa najmanje 60 posto glasova”, rekao je Bolsonaro u videu objavljenom na svojim društvenim mrežama prije glasanja. “Svi dokazi koje imamo idu u prilog nama. Druga strana nije bila u mogućnosti izaći na ulice, nije vodila kampanju, nije prihvaćena, nema vjerodostojnost.”

Pobjednik bi mogao biti proglašen nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mjesta u 17 sati, po lokalnom vremenu (2100 CET). Ako niti jedan kandidat ne osvoji više od polovice glasova, isključujući prazne i pokvarene glasačke listiće, dva najbolja kandidata idu u drugi krug 30. oktobra.

Bolsonaro je prijetio da će osporiti rezultat glasanja, nakon što je iznio neutemeljene optužbe za prijevaru, optužujući izborne vlasti da kuju urotu protiv njega i sugerišući da bi vojska trebala provesti paralelno prebrojavanje, što su oni odbili učiniti.

Moguća pobjeda Lule mogla bi smanjiti izglede za burnu tranziciju. Kritičari Bolsonara kažu da bi još mjesec dana njegovih napada na demokratski proces mogao potaknuti društvene nemire poput napada pristaša bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na Kongres 2021. godine, prenosi RSE.

(SB)

Oznake: Brazil, Izbori