Vijesti 08.02.2017.

Bombom iznuđivali novac od direktorke apoteke

ČITANJE: 2 minute

Pripadnici organizovane kriminalne grupe, koju je policija razbila u akciji “Trezor”, postavili su eksplozivnu napravu pod “reno megan” direktorke “Farmalijeka” Milenke Vučen kako bi od nje iznudili novac, saznaje “Glas Srpske”.

Izvor blizak istrazi je kazao da su oni na sličan način pokušali doći do novca bacanjem bombe ispred banjalučkog kafića “Šejkers”.

Akcija “Trezor” nastavljena je juče kada je uhapšen Dalibor Marić zbog učešća u organizaciji pljačke 1.035.230 maraka iz Komercijalne banke u centru Banjaluke.

U ponedjeljak su lisice na ruke stavljene: Siniši Straživuku, Jovici Karaću, Milošu Mrđanu, Tomislavu Kneževiću i Radenku Žutiću. Oni su juče saslušavani u Republičkom javnom tužilaštvu.

Ovoj grupi pripadali su Đorđe i Slaviša Ćulum, Aljoša Galić, Vojislav Šešum i Milan Reljić, koji su u zatvoru, kao i  Dejan Došen, Nevenko Božičić i bivši sudski policajac Vinko Knežević, koji su u bjekstvu.

Svi oni se terete da su  od 2004. do 2011. godine počinila osam pljački, u kojima su ukrali blizu dva miliona maraka na području Banjaluke i Prijedora. Terete ih i za učešće u oružanom obračunu u banjalučkom kafiću “Kings”, u kojem je ranjen Bojan Mrđan, te za bombaške napade na “Šejkers” i vozilo Vučenove.

Osim Komercijalne banke, ova grupa se tereti da je dva puta opljačkala Novu banjalučku banku, današnja Unikredit banka, iz koje su oteli ukupno 53.426 maraka. Terete ih i za pljačku Rajfajzen banke, iz koje su uzeli 33.468 KM i pljačku Gospodarske banke, iz koje su odnijeli svega 2.500 KM.

U krivični dosije im je stavljena i pljačka 81.590 maraka iz Tržnog centra “Tropik” u Prijedoru, te napad na transport novca “Pošta Srpske” tokom kojeg su oteli 229.854 KM u Banjaluci od radnika obezbjeđenja Agencije “Centurion”.

Osumnjičeni su da su na sličan način u krugu banjalučke firme “Metal” oteli 572.857 maraka od radnika agencije “Alfa sekjuriti” u Banjaluci. Zbog pljačke Komercijalne banke već su osuđeni Reljić na osam i Galić na šest godina robije. U ovoj pljački su, pored Marića, učestvovali i Siniša Straživuk i Tomo Knežević. Straživukov branilac Zoran Jošić kaže da njegov klijent negira optužbe, a prema nezvaničnim informacijama i većina ostalih privedenih.

(glassrpske.com)