Sport 25.05.2016.

Borac na mala vrata u Premijer ligi BiH?

ČITANJE: 2 minute

Banjalučani su ove sezone ispali iz Premijer lige BiH, ali postoji realna opcija da i sljedeće sezone nastupe u bosanskohercegovačkoj fudbalskoj eliti zbog administrativnih problema zeničkog Čelika.

Predsjednik Borca Dejan Kusturić nije želio da otkrije pojedinosti vezane za slučaj ali je dao nagovijestiti da Borac posjeduje “validne dokaze” i da ne bi bilo nikakvo iznenađenje da crveno-plavi i naredne sezone igraju u Premijer ligi BiH.

Pod uslovom da bude ispoštovana procedura…

“Nakon saznanja da je Čelik dobio licencu, uputićemo dopis FS BiH sa relevantim činjenicama i dokazima koju potvrđuju pravnu neosnovanost da se ista izda zeničkom klubu. Naš cilj nije da naudimo Zeničanima, već želimo da pravila važe za sve bez diskirminacije po bilo kom osnovu”, rekao je Kusturić.

Prema njegovim riječima, u Borcu ne sumnjaju u rad i poštenje FS BiH.

“Pravila su poznata svima. Borac ne sumnja u profesionalan rad ljudi iz Saveza i ne znamo zbog čega su se dogodili propusti. U to ne ulazimo, ali želimo da zaštitimo sve klubove, a samim tim i Borac. Tražimo jednake aršine prema svima. Licenca se mora ispoštovati, a prema našem mišljenju, Čelik to nije uradio. Želimo samo da znamo zbog čega”.

Kusturić je dodao da posjeduje informacije o “pravosnažnim presudama određenim igračima Čelika”, koje će biti dostavljene nadležnim organima FS BiH.

“Nakon toga, sačekaćemo odgovor, a tek onda proslijediti, po našem mišljenju, dokaze medijima dokaze. Moguće da je u pitanju tehnička greška jer vjerujemo da su dokazi i validni i upotrebljivi”, dodao je prvi čovjek Banjalučana.

Na pitanje od koga očekuje solidarnost, predsjednik Borca je odgovorio od svih od FS RS, klubova i FS BiH, jer ne traži ništa osim poštovanja zakona i pravila.

“Mi ne tražimo nikakvu pomoć već je svima u interesu da pravila važe za sve. Ponavljam, Borac ne želi da našteti Čeliku, već da poštujemo proceduru i pravila koja je propisao Savez. Dužni smo da reagujemo zbog dobrobiti svih klubova”, zaključio je Kusturić.

Banjalučki mediji u izdanju od srijede navode da klub sa “Bilinog polja” nije na legalan način dobio licencu jer nije izmirio dugovanja prema bivšem treneru Vlatku Glavašu, kao ni prema napadaču Eldinu Adiloviću, što je “EuroBlicu” potvrdila advokatska kancelarija iz Bijeljine koja ih je na sudu zastupala.

(Mondo)