Sport 22.09.2021.

“Borac, to je ljubav moja!”- Nova postavka u Muzeju sporta

ČITANJE: 2 minute

Muzej sporta četvrti je put u manje od godinu dana od svog otvaranja priredio postavku koja će na radost ljubitelja sporta ali i FK “Borac” biti otvorena od četvrtka u Sportskoj dvorani “Borik”.

Fudbalski Klub Borac, 4. Jula obilježio je 95. godina postojanja u godini koja je od izuzetnog značaja za njih po sportskim uspjesima koji će ostati zabilježeni u istoriji Borca, Banjaluke, ali i Muzeja sporta.

Sve ovo bio je povod da postavka u Muzeju bude u znaku fudbala i fudbalera Borca , a trofeji , medalje, dresovi i rekviziti iz istorije kluba, budu dostupni javnosti. “Borac, to je ljubav moja”- naziv je postavke koja će za posjetioce biti otvorena od 23.09.2021.

Nakon prve postavke “Trofejna Banjaluka”, u Muzeju sporta uslijedila je jedna međunarodna postavka pod nazivom “Izložba međunarodnog sporta”. Zatim smo imali priliku vidjeti postavku posvećenu rukometnom gigantu “Borcu”. Njen naziv je izveden iz njihove klupske himne: „Rukomet, rukomet Borac!“.  „Borac, to je ljubav moja“, naziv je postavke posvećene klubu iz Platonove.

Najstariji trofej Fudbalskog kluba “Borac”datira još iz 1928. Godine. Osvojen u Sarajevu dvije godine nakon osnivanja kluba. Borac se u svojoj istoriji diči sa još dva fudbalska bisera: Kupom maršala Tita i Mitropa kupom. Dok je pehar Prvaka države 2020. godine najnoviji u kolekciji kluba.

Mnogo  je zanimljivih i interesantnih detalja koji će posjetioci moći vidjeti ali i čuti kada je ovaj klub u pitanju. Svoje mjesto u Muzeju dobili su i navijači kluba vulturesi – lešinari koji takođe imaju bogatu riznicu uspomena, ali i rekvizita iz raznih perioda.

Istorija kluba pamti i svojevrsnu peticiju koju su upravo Vulturesi pokrenuli kako bi na golu svog omiljenog kluba zadržali tadašnjeg golmana Maria Jantoljaka, kojeg su kasnije uvrstili u idealan tim svih vremena FK Borac. Njegovi rekviziti nalaze se u Muzeju.

Takođe, jedan zlatni olimpijac igrao je za Borac. Tomo Knez je prvi igrač Borca koji je nastupio za državnu selekciju Jugoslavije. Poznat kao igrač sa posebnim smislom za tehniku, Knez je 1960. godine u Rimu ponio zlatnu olimpijsku medalju kao prvi banjalučanin koji se okitio istom. Među najboljim je fudbalerima Borca svih vremena. Replika njegovog dresa izložena je u Muzeju.

Posjetioci će postavku moći vidjeti na dan otvaranja od 15.00 do 18.00 časova , te ostalim radnim danima od 13.00 do 18.00, subotom od 10.00 do 14 .00 časova.

Od 05. Oktobra 2021. postavka će biti otvorena za posjetioce i grupe na unaprijed zakazan termin putem društvenih mreža Muzeja sporta, mail adrese [email protected] i telefona 065-221-003.

Ulaz je slobodan.

(PR)