Sport 25.01.2021.

BORBA PROTIV DISKRIMINACIJE: Daun sindrom centar pokrenuo školu fudbala

ČITANJE: 2 minute

Daun sindrom centar otvorio je prvu školu fudbala za žene, a ove godine i za djevojke, s ciljem da se izbore protiv dvostruke diskriminacije prema osobama sa Daunovim sindromom i prema ženama, pišu Nezavisne.

Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra Banjaluka, kaže da su školu fudbala za osobe sa Daunovim sindromom osnovali 2019. godine, a da je ove godine otvorena i škola fudbala za djevojke.

“Školu fudbala za osobe sa Daunovim sindromom pokrenuli smo 2019. godine kako bismo išli na Evropsko prvenstvo u fudbalu za osobe sa Daunovim sindromom, koje trebalo da se održi u aprilu prošle godine, ali je zbog pandemije odgođeno za april ove godine”, kazao je Jelić.

Dodaje da je u međuvremenu došao na ideju da otvore školu fudbala za djevojke, jer se diskriminacije prema licima sa Daunovim sindromom vrši i prije nego što se rode, tj. tokom trudnoće, kada se ustanovi višak hromozoma.

Kako kaže Jelić za “Nezavisne”, školu fudbala pokrenuli su u saradnji sa Fudbalskim klubom Borac, a sada je nastavljaju.

Prema njegovim riječima, trening se održava u sportskoj dvorani u kampusu, gdje se i pripremaju za prvu utakmicu.

“Za 13. februar zakazana je prva utakmica, na kojoj će naše djevojke igrati sa ženskim timom Vlade Republike Srpske. Selektor ekipe Daun sindrom centra sam ja, a selektor Vlade RS je ministar pravde Anton Kasipović”, navodi Jelić.

Kako kaže, škola fudbala je u stvari terapeutski rad gdje se radi individualno sa svim osobama iz ovog centra.

“Oni sami sebi dokazuju da imaju potencijal, i kada izvučemo taj potencijal, ostaje da odluče da li će nastaviti sa fudbalom ili će se baviti drugim aktivnostima”, dodao je Jelić.

U narednom periodu u Daun sindrom centru pripremaće se za prijateljsku utakmicu sa osobama sa Daunovim sindromom iz Moskve, koja bi trebalo da bude odigrana u maju ili junu ove godine.

(E.M)