Vijesti 14.03.2016.

Borba za bolje uslove u domovima

ČITANJE: 3 minute
dom banja luka
Unija studenata RS pokušaće da nađe dogovor sa studentima i nadležnima, kako bi bili spriječeni masovni protesti studenata, najavljeni za 20. mart, izjavio je za “Nezavisne” Milan Milišić, predsjednik Unije studenata.

On je podsjetio da studenti traže ispunjavanje zahtjeva koji se tiču studenskog smještaja, prije svega opremanja kuhinje u Foči i Istočnom Sarajevu, čime bi bila obezbijeđena i potpuna useljivost tih domova.

– Međutim, ove sedmice imaćemo važne sastanke i pregovore sa studentima, kako bismo pokušali da dođemo do rješenja. Vidjećemo kakva je zainteresovanost studenata da ipak uđemo u domove, prije završetka kuhinje, odnosno da studenti usele u domove, a ishranu nastave u staroj menzi, uz naravno čvrstu garanciju da će kuhinja biti u upotrebi u što skorijem roku, kroz, recimo, mjesec dana- napomenuo je Milišić.

U međuvremenu, Ministarstvo prosvjete i kulture RS saopštilo je da je u toku javna nabavka opreme za kuhinje u domovima u Foči i Palama, a otvaranje ponuda je predviđeno za 24. mart.

Saopšteno je takođe da će izgradnjom i opremanjem studentskih domova u Foči i Palama, kao i četvrtog paviljona u Banjaluci, smještajni kapaciteti za studente RS biti prošireni za oko 1.200 novih mjesta.

– Za izgradnju četvrtog paviljona Studentskog centra ‘Nikola Tesla’ u Banjaluci obezbijeđeno je 6.835.000 KM, dok je u vanjsko uređenje ovog objekta uloženo 404.000 KM. Riječ je o kapacitetu od 280 mjesta, za šta je samo ministarstvo obezbijedilo 1.141.240 KM- precizirao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

Za izgradnju Studentskog doma u Istočnom Sarajevu obezbijeđeno je 12,7 miliona KM, odnosno 738.716 KM iz resornog ministarstva i ovo je prvi namjenski građen objekat za smještaj 590 studenata u ovom dijelu RS.

Tačnije, riječ je o dva objekta na sedam spratova po, kako je rečeno, svim evropskim standardima gradnje i opremanja.

Izgradnja Studentskog doma u Foči finansirana je jednim dijelom sredstvima iz Razvojnog programa RS u vrijednosti 2.000.000 KM, a drugim dijelom iz austrijskog kredita – faza dva, u vrijednosti 4.556.360 KM i u toku je opremanje doma u Foči, za šta je Ministarstvo obezbijedilo 566.711 KM, a biće obezbijeđeno 346 mjesta za studente.

Ova informacija, inače, stigla je ubrzo nakon što su u javnosti objavljeni podaci o katastrofalnim uslovima u kojima žive studenti u Foči.

– U studentskom domu, čije prostorije su u sklopu bolnice, na 110 studenata Medicinskog fakulteta ima samo jedna veš-mašina, dok svega dvije sobe imaju toalete- izjavio je nedavno Rajko Pavlović, predsjednik Saveza studenata u Foči.

On je za “Nezavisne” pojasnio da se u istom studentskom krugu nalazi svega sedam mokrih čvorova i pet tuš-kabina, koje dijele svi, tačnije uglavnom studentkinje Medicinskog fakulteta u Foči, njih po 15 i više na jedan toalet ili po 22 na tuš-kabinu.

Resorno ministarstvo inače sufinansira smještaj i ishranu studenata iznosom od pet KM dnevno po jednom studentu. Cijene smještaja i ishrane koje plaćaju studenti u studentskim domovima RS kreću se u rasponu od 85 do 120 KM mjesečno.

(Nezavisne novine)