Vijesti 14.01.2017.

Borce iz Ade “zaledili” računi za struju

ČITANJE: 3 minute

Stanarima boračkih zgrada u banjalučkom naselju Ada stigli su decembarski računi za struju, a zbog grijalica koje su radile danonoćno oni dostižu i do 250 KM.

Boračke zgrade u Adi, u ulici Palih boraca broj 7, 9, 11 i 13, useljene su na jesen prošle godine, a stanari 284 stana zimu su dočekali u hladnim prostorijama. Kotlovnica za grijanje nikada nije pokrenuta, a stanari tvrde da još nisu ni dobili ključ od prostorije u kojoj se nalazi.

Većina njih je bila primorana da se grije na struju, iako ih je „Elektrokrajina“ pismeno upozorila da je to opterećenje za elektro-mrežu. Zbog minusa koji je posljednjih dana okovao Banjaluku, grijalice su držali uključene danonoćno, a zbog visokih računa za struju još jednom su se slijedili.

– Decembarski račun za struju mi iznosi 200 KM, a invalidnina 460 KM. Imamo kotlovnicu koja ničemu ne služi, jer niko od nas nije stručan da njome rukuje, a imamo i informacije da nije tehnički dobro urađena, jer nema sigurnosna vrata u slučaju havarije, niti poseban ulaz za unos energenta – kaže Aleksandar Kecman, jedan od stanara.

Predsjednik Zajednice etažnih vlasnika zgrade u čijem podrumu se nalazi kotlovnica, Igor Ignjatović, kaže da je njegov račun za struju za prošli mjesec još papreniji, a o centralnom grijanju, kaže, nema ni govora.

– Moraću da platim 250 KM za struju, a što se tiče centralnog grijanja, mi još nismo dobili ni ključ od prostorije u kojoj je smještena kotlovnica. Čuvaju ga u Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu – tvrdi Ignjatović.

Penzionerka Stana Kupčak za prošli mjesec će platiti 84 KM za utrošenu struju, ali se ne žali. Tvrdi da su pojedine njene komšinice u mnogo goroj situaciji.

– Neke od njih za grijanje moraju da izdvoje četvrtinu mjesečne penzije, a gdje su ostali računi… A do kraja mjeseca se mora nešto i jesti – kaže Kupčak.

Stanari su ranije od Grada, ali i „Elektrokrajine“ tražili da im sufinansira potrošnju električne energije, upravo zbog toga što nemaju funkcionalan sistem grijanja. Na oba upita dobili su odgovor da sami moraju plaćati svoje račune, a da Grad i ovo preduzeće nemaju načina da ih subvencioniraju.

Nadležni iz Grada su im uz to odgovorili da im je kotlovnica data na upravljanje i da se moraju sami dogovoriti oko grijanja, ali su obećali da će pokušati da zajedno nađu najjeftinije riješenje za naredne grijne sezone.

U Gradskoj upravi juče nismo mogli da dobijemo odgovore na pitanja šta je dogovoreno na sastancima sa stanarima i da li je kotlovnica sporna zbog tehničke neispravnosti.

Zgrade u Adi su izgrađene zajedničkim ulaganjem Vlade RS i Grada Banjaluka, te dodjeljene na korištenje članovima porodica poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima od prve do četvrte kategorije.

Najskuplji energent

Izgradnja kotlovnice u boračkim zgradama je koštala 307.000 KM. Stručnjaci tvrde da je to dobro riješenje za investitore, ali loše za stanare, jer je u pitanju”najjeftinija kotlovnica, za najskuplji energent”.

Stručnjaci pojašnjavaju i da bi isparenja lož-ulja, odnosno dizel goriva, mogao zapaliti obični opušak od cigarete. Dodatni problem je što je kotlovnica smještena u zgradi.

Osim toga, cisterna ovog energenta košta oko 40.000 KM.

(blic.rs)