Vijesti 28.04.2016.

Borcima obećane invalidnine prije praznika

ČITANJE: 2 minute
borci
Invalidnine će svim borcima biti isplaćene prije praznika, a Vlada sakuplja pare i za godišnji borački dodatak, obećao je ministar Milenko Savanović i po ko zna koji put zamolio borce da budu strpljivi i na svojih stotinjak maraka sačekaju još koji dan.

Iz BORS-a poručuju da više nemaju strpljenja i da im nije jasno kako zdravstvo i prosvjeta redovno primaju plate, a invalidnine kasne mjesecima. Sve zamjerke upućene su na ministrov račun.

“Ja sam zamjerio ministru i rekao sam mu, doslovno, ne može se reći da ste vi završili svoju obavezu zato što ste napravili spiskove i dostavili Ministarstvu finansija. Resorno ministarstvo je odgovorno i resorni ministar”, rekao je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a RS.

“Mi ovih dana radimo na prikupljanju, na prilivu sredstava da te boračke kategorije isplatimo, mislim što je sasvim korektno i pošteno, a što se tiče zalaganja za borce činim sve što mogu”, kaže Milenko Savanović, Ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

U jednom se ipak slažu – novac namijenjen za samozapošljavanje boračkih kategorija uludo je bacan godinama. Za te namjene Vlada Srpske svake godine izdvaja 15 miliona maraka, koje su, priznaje Savčić, borcima služile uglavnom kao jednokratna pomoć. Na prste se mogu izbrojati oni koji su svojih osam hiljada maraka iskoristili za pokretanje sopostvenog biznisa. Boračka organizacija predlaže da se taj iznos ubuduće preusmjerava na račune privrednika koji bi se obavezali da će zapošljavati boračke kategorije.

“To se za godinu, godinu i po dana ponovo vraća na početak i praktično imamo ne mali iznos tih sredstava bukvalno bačen. Ako smo to riješili za neko kraće vrijeme kao da nismo riješili. To vam je, eto, u obliku neke jednokratne pomoći u nešto većem iznosu”, kaže Milomir Savčić, predsjednik BORS-aRS.

“Mislim da bi u buduće trebali razmišljati da taj novac praktično usmjeravamo u realni sektor kod poslodavaca da ti poslodavci zapošljavaju ljude, ali naša namjera je bila da pokušamo da napravimo da ti ljudi sa vlastitim biznisom pokušaju nešto da urade, da naprave sebi samoodrživ život”, kaže Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

Savčić se danas pozabavio i problemom zapošljavanja hercegovačkih boraca. Samo u Trebinju ima još 450 nezaposlenih, od čega je 186 porodica u kojima niko ne radi.

(ATV)