Politika 30.01.2023.

Borel: Hrvatska vojska ne može u EUFOR

ČITANJE: 2 minute

Hrvatska je pokrenula širu akciju pridobijanja podrške za svoj zahtjev pa će se Borelov stav možda razmotriti. U tome imaju podršku Austrije i Italije.

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borel odbacio je ideju predsjednika Hrvatske o slanju njenih vojnika u mirovnu misiju EU u Bosni i Hercegovini.

Kako piše zagrebački Večernji list “Hrvatska ne može učestvovati u EU operaciji podrške miru EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini jer je – sterilno i tehnički gledajući – bila strana u sukobu tokom rata”.

Ovaj medij donosi i detalje pisma u kojem se navodi da je “potpisivanjem Splitske deklaracije, kad je Armija BiH zatražila pomoć, Hrvatska je svoju vojsku poslala u tu državu”.

“Budući da operacija EUFOR Althea proizlazi iz Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (poznatijeg kao Dejtonsko-pariški sporazum ili samo Dejton), a Aneks I. kaže da se sve strane vojske moraju povući s teritorija BiH, uključivanje Hrvatske u EU operaciju bilo bi protiv tog sporazuma i njegovih aneksa, čija je supotpisnica i Hrvatska”.

Večernji list, međutim, navodi i da je “Hrvatska pokrenula širu akciju pridobijanja podrške pa će se Borelov stav možda razmotriti.

Austrija i Italija podržavaju Hrvatsku”, stoji u tekstu.

Poznato je da se aktuelni predsjednik Hrvatske Zoran Milanović zalaže za slanje vojnika iz Hrvatske u BiH.

Krajem prošle godine on je osuo paljbu po EU ocijenivši da se Brisel “nedopustivo odnosi prema Hrvatskoj”.

Već tada je govorio o pismu Borella nazvavši ga “bezobraznim i skandaloznim” .

Sadržaj pisma nije otkrio, ali je bilo jasno da se radi o njegovom zahtjevu za učešćem Hrvatske vojske u misiji Althea u BiH.

“Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozep Borel poslao je skandalozan, bezobrazan, lažljiv, manipulativan, netačan odgovor Gordanu Grliću Radmanu”, rekao je predsjednik Hrvatske.

Naveo je i da u misiji Althea učestvuje  više od hiljadu vojnika iz dvadesetak zemalja, no ne i Hrvatska čemu se protive “bošnjački političari i pojedine evropske zemlje”.

Večernji list podsjeća da je EU odbila Milanovićev zahtjev na istu temu i u vrijeme kada je ovaj političar bio premijer Hrvatske.

E.M.

Oznake: Žozep Borel