Svijet 18.05.2021.

BORELJ: Cilj razgovora sa našim balkanskim partnerima da razumijemo njihove brige

ČITANJE: 1 minuta

Šef diplomatije EU Josep Borrell kazao je da je organizirao večeru za šest lidera Zapadnog Balkana u kako bi obnovio tradiciju redovnih razgovora “o regionu sa regionom” i kako bi se na otvoren način razmotrile situacija i izazovi Zapadnog Balkana.

“Cilj je da se povežemo sa našim partnerima u regionu, da ih saslušamo, razumijemo njihove brige i ideje i vidimo kako bolje da radimo zajedno na zajedničkoj budućnosti”, rekao je Borrell.

On je dolazeći na večeru koju je organizovao za šest zapadnobalkanskih lidera podsjetio da su ministri vanjskih poslova EU prošle sedmice ocijenili da je Zapadni Balkan jedan od navećih prioriteta EU.

“Mi smo spremni da pojačamo našu privrženost regionu, što se ne dovodi u pitanje, ali moramo da to učinimo vidljivijim. Ova večera sa šest lidera sa Zapadnog Balkana će to učiniti vidljivim”, kazao je Borrell, prenose agencije.

On podsjetio da su šefovi diplomatija EU na sastanku Vijeća podržali širok politički angažamana sa regionom koji ide preko okvira proširenja i dodao da će večeri prisustvovati i komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

Večeras moramo da razmotrimo široku političku sliku regiona, ne samo sa pozicije proširenja i članstva u EU, već i sa geopolitičkog pristupa cijelom region, dodao je Borrell.

On je izrazio nadu da će večerašnji razgovori u Briselu pomoći da se bolje razumije dinamika regiona i odrede načini za bolju saradnju na geopolitičkim izazovima dašnjice.

(SB)

Oznake: Žozep Borelj