Svijet 24.01.2022.

Borelj: EU zasad ne planira povući porodice diplomata iz Ukrajine

ČITANJE: 1 minuta

Evropska unija trenutno ne planira povući porodice diplomata iz Ukrajine, rekao je u ponedjeljak Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj nakon što je Vašington najavio ovaj potez zbog prijetnje ruskog napada, javlja Rojters.

Američki Stejt Department je u nedjelju poručio članovima porodica diplomata da napuste Ukrajinu, što je jedan od najjasnijih znakova do sada da se američki zvaničnici spremaju za agresivan potez Rusije u regionu.

– Nećemo učiniti isto jer ne znamo da postoje ikakvi konkretni razlozi. Ali (američki) državni sekretar Blinken će nas obavijestiti,  rekao je Borelj novinarima.

Tenzije u Ukrajini rastu mjesecima nakon što je Kremlj poslao oko 100.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica, što je dramatično povećanje koje Zapad može shvatiti kao pripremu za rat koji bi spriječio da se Ukrajina ikada pridruži sigurnosnom savezu NATO-a, piše Rojters.

Kremlj je više puta negirao da planira invaziju, ali ruska vojska je već zauzela dio ukrajinske teritorije kada je zauzela Krim i podržala separatističke snage koje su preuzele kontrolu.

(N.S)