Svijet 22.01.2023.

Borelj optužuje Njemačku za blokiranje inicijative za pomoć Ukrajini

ČITANJE: 1 minuta

Njemačka blokira inicijativu EU da se Ukrajini pošalju tenkovi i teško naoružanje, što će vjerovatno produžiti sukobe do sljedećeg proljeća, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Ukrajini su u trenutnim ratnim okolnostima potrebni tenkovi kako bi mogla ne samo da se odbrani već i da odbije ruske udare. Ova politička odluka još nije donijeta, uglavnom zbog nespremnosti Njemačke. Ali ako se to ne dogodi, rat će se odužiti do sljedećeg proljeća, kada će Rusija vjerovatno pokušati da započne novu ofanzivu – rekao je Borelj španskom listu “El dijario”.

On je naveo da je isporuka teškog naoružanja Ukrajini “rizična odluka” koja bi mogla da izazove eskalaciju sukoba, te da iz tog razloga EU nije Kijevu obezbijedila borbene avione, ali da sada zemlje članice Unije “moraju da rizikuju”, prenosi Srpskainfo.

Borelj je podsjetio da je EU za Ukrajinu već izdvojila ukupno 50 milijardi evra, uključujući ekonomsku, humanitarnu i pomoć izbjeglicama.

Takođe, iz vojnih fondova EU Kijevu je upućena pomoć od 3,5 milijardi evra, a pojedinačno države bloka su Ukrajini dale pomoć u vrijednosti od 7,5 milijardi evra.

(Z.M)