Svijet 20.06.2021.

Borelj: Slijede sankcije zbog opstrukcija formiranja vlasti

ČITANJE: 1 minuta

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je danas da su najviši zvaničnici Libana odgovorni za političku i ekonomsku krizu, te da se neki od njih mogu suočiti sa sankcijama ukoliko nastave sa opstrukcijom formiranja nove administracije.

Borelj je nakon razgovora sa libanskim predsjednikom Mišelom Aunom rekao da je Liban na ivici finansijske propasti i da političari više ne mogu da gube vrijeme.

– Kriza sa kojom se Liban suočava je unutrašnja i samonametnuta. To nije kriza koja je stigla iz inostranstva i od spoljnih faktora. To je domaća kriza koju ste samu izazvali – rekao je Borelj.

Libanska valut izgubila je 90 odsto od svoje vrijednosti. Više od polovine stanovništva živi u siromaštvu i bori se sa inflacijom, nestankom struje i nestašicom goriva i hrane.

Kriza je pogoršana političkim zastojem, jer je mandatar Sad al Hariri u proteklih nekoliko mjeseci u sporu sa Aunom oko formiranja vlasti sposobne da sprovede reforme koje bi otvorile put neophodnoj pomoći iz inostranstva.

Borelj je naglasio da je EU spremna da pomogne, ali da ukoliko bude i dalje opstrukcije rješenjima za trenutnu krizu onda se moraju razmotriti drugi postupci, kao što su to predložile neke od članica.

On je naglasio da među te postupke spadaju i ciljane sankcije.

Moguće sankcije dio su napora pojedinih članica EU na čelu sa Francuskom da se poveća pritisak na libanske političare nakon skoro godinu dana krize.

(Srna/A.M.)