Region 23.03.2023.

Borelj: Svaki pokušaj da se dogovor iz Ohrida dovede u pitanje biće uzaludan

ČITANJE: 1 minuta

Dogovor iz Ohrida mora da bude primijenjen u cjelini, a EU će pažljivo pratiti ko sprovodi sporazum, a ko ne, poručio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj na početku dvodnevnog samita lidera EU u Briselu.

“Svaki pokušaj da se dogovor iz Ohrida dovede u pitanje biće uzaludan. Sporazum je prihvaćen, mora da bude primijenjen. Nema mjesta biranju dijelova koji će se primijeniti”, rekao je Borelj na početku dvodnevnog samita lidera EU u Briselu i naglasio da je “dogovor iz Ohrida cjelina i mora da bude primijenjen u cjelini”, piše RTS.

Šef evropske diplomatije je dodao da će EU pažljivo nadgledati primjenu sporazuma i uputio, kako je rekao, “savjet Beogradu i Prištini da ne upiru prstom u druge, već da rade svoj posao”.

Žozep Borelj će večeras izvijestiti šefove država i vlada EU o dogovorima postignutim u okviru dijaloga Beograda i Prištine i planovima za primjenu sporazuma.

Očekuje se da će evropski lideri u zaključcima samita pozdraviti dogovor o Aneksu o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa i pozvati Beograd i Prištinu da “ekspeditivno” primene dogovoreno.