Politika 17.10.2022.

BORELJ: U BiH moraju brzo formirati novu vlast, a zatim se fokusirati na reforme

ČITANJE: 1 minuta

Visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije Josep Borrell kazao je danas, nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU, kako se preporukom za kandidatski status Bosni i Hercegovini ukazala prilika koju politički predstavnici moraju iskoristiti.

Obrativši se medijima nakon sastanka, Borrell je kazao kako se na dnevnom redu Vijeća za vanjske poslove EU našla i Bosna i Hercegovina. Konkretno, raspravljlo se o nedavno održanim izborima, te europskom putu BiH.

Od odgovornih se očekuje brzo formiranje vlasti.

“Konačni rezultati izbora tek trebaju biti potvrđeni. Navodi o rasprostranjenoj izbornoj krađi su doveli to ponovnog brojanja glasačkih listića za izbor predsjednika Republike Srpske”, kazao je Borell.

Kazao je kako je Bosnu i Hercegovinu neophodno zadržati na europskom putu, te je stoga Europska komisija odlučila dati preporuku za kandidatski status, “podrazumijevajući da se naprave određeni koraci.

“Time smo poslali jasnu poruku vlastima Bosne i Hercegovine. Prvo, da moraju brzo formirati vlade i zakonodavna tijela na svim nivoima, i drugo, moraju se fokusirati na reforme. Ovo su apsolutni prioriteti. Otvorena je nova prilika i novi poticaj za Bosnu i Hercegovinu prema Europskoj uniji, i ova priliku moraju iskoristiti politički odgovorne vlasti u zemlji”, naglasio je Borrell, prenosi N1.

(SB)

Oznake: Žozep Borelj