Svijet 24.09.2022.

Borelj zabrinut: Ruska vojska je stjerana u ćošak, prijetnje nuklearnim oružjem su ozbiljne

ČITANJE: 1 minuta

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Žozep Borelj komentirao je nove nuklearne prijetnje iz Rusije te je poručio kako se namjere Vladimira Putina i Kremlja moraju shvatiti ozbiljno. U razgovoru za BBC, Borrell je naglasio kako je rat u Ukrajini dostigao opasan trenutak.

“Svakako je opasno jer je ruska vojska stjerana u ćošak. Putinova reakcija na to i prijetnje nuklearnim oružjem vrlo su loše. Kada kažu da ne blefiraju, treba ih shvatiti ozbiljno”, rekao Borelj. Takođe, šef diplomatije EU je pozvao i predsjednika Rusije Vladimira Putina da odigra svoju ulogu u postizanju eventualnog dogovora o prekidu rata, prenosi Klix.

“Svi koji su otišli u Moskvu i Kremlj da razgovaraju s Putinom, dobili su iste odgovore. Putin ima vojne ciljeve i sve dok ih ne ostvari, nastavit će borbu. Ovo je svakako zabrinjavajući smjer, ali moramo nastaviti podržavati Ukrajinu u ovim trenucima”, ističe Borelj. Na kraju, Borelj je ponovio kako sukob u Ukrajini mora biti riješen diplomatskim putem.

“Potrebno je očuvati teritorijalni integritet Ukrajine. U suprotnom, okončanjem rata nećemo postići mir već ćemo dobiti i još jedan rat u budućnosti”, zaključio je Borelj.

(Z.M)

Oznake: EU, Žozep Borelj