Svijet 10.05.2021.

Borelj: Želimo da ponudimo zapadnom Balkanu bolju evropsku perspektivu

ČITANJE: 1 minuta

Šefovi diplomatija članica zemalja Evropske unije (EU) održaće danas u Briselu raspravu o snažnijem političkom angažovanju Unije s partnerima na zapadnom Balkanu.

Kako je uoči sastanka izjavio visoki predstavnik Evropske unije (EU) i potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelj, situacija na zapadnom Balkanu je jedna najvažnijih tema o kojoj će danas raspravljati, piše Anadolija.

“Želimo imati novi uvid u situaciju na Zapadnom Balkanu i vidjeti kako se možemo više angažovati u regionu”, izjavio je Borelj.

Borelj je istakao važnost zapadnog Balkana za EU te dodao kako će na sastanku razmatrati načine “kako da regionu ponude bolju i jaču evropsku perspektivu.”

Ministri spoljnih poslova Unije će i u utorak zasjedati u formatu “Opšti poslovi”, a šefovi država ili vlada treba u junu da razgovaraju kako odnose sa Zapadnim Balkanom ugraditi u strategijske prioritete EU.

Borelj je najavio da će tokom sastanka razgovarati i o klimatskim promjenama i saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama na tom polju, kao i o odnosima s Rusijom, o situaciji u Libanu te o odgađanju palestinskih izbora koji su bili zakazani za 22. maj.

Oznake: Žozep Borelj