Politika 15.06.2021.

BORENOVIĆ: BHRT postao servis za progon srpskih kadrova, ozbiljno ćemo se baviti njihovim radom

ČITANJE: 1 minuta

Zajednički RTV servis se očigledno pretvorio u servis za progon srpskih kadrova, poručio je predsjednik PDP-a Branislav Borenović na društvenim mrežama.

– Na sve što se ne sviđa dijelu uredništva se reaguje, a nema reakcije kada Srbi trpe torturu, prijetnje i uvrede, nego im se stavlja meta na leđa – dodao je Borenović.

– Ozbiljno ćemo se pozabaviti radom BHRT – zaključio je on.

Pekić: Ovo nije prvi slučaj odmazde

„Funkcioneri Republike Srpske, na izabranim i izvršnim funkcijama, u Republici Srpskoj i na nivou BiH treba jedinstveno da stanu u zaštitu srpskog kadra na BHRT. Ovo nije prvi slučaj odmazde kadra samo zato što dolazi iz Republike Srpske“, rekla je Mira Pekić, poslanik PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

„Živimo u zemlji u kojoj podsjećanje na događaje iz novije istorije svakodnevno, osnovano ili ne, može da povrijedi jednu nacionalnu stranu. Međutim, simptomatično je da srpski kadar bez izuzetka ne smije da progovori, a da je istovremeno program BHRT rezervisan za nekažnjeno veličanje događaja koji druge vrijeđaju, a savršeno odgovaraju bošnjačkoj strani. Uključujući i BHRT-ovu organizaciju proslave 25 godina Dejtona u zgradi Vijećnice u koju Srbi zbog uvredljivog natpisa ne ulaze“, rekla je Pekićeva.

Ona je pozvala i novinarska udruženja, kao i javnost u BiH, da reaguju i zaštite urednice i novinarku BHRT od odmazde i samovolje i podsjetila na nedavni neriješeni slučaj ozbiljnih prijetnji direktoru BH radija Pejki Medić, kao i brojnim slučajevima prijetnji srpskom kadru prije nje.

(SB)

Oznake: PDP