Politika 11.02.2018.

Borenović: Cijena auto-puta Banjaluka-Doboj povećana za 503 miliona KM

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović tvrdi da je Vlada Republike Srpske povećala cijenu izgradnje auto-puta Banjaluka – Doboj za 503 miliona KM.

Borenović je rekao da to znači da je “cijena po kilometru ovog auto-puta veća za sedam miliona KM, odnosno da je ukupan projekat skuplji za 75 odsto”.

On je podsjetio da je prema odluci iz 2012. godine, cijena auto-puta iznosila oko 670 miliona KM, odnosno po kilometru 9,3 miliona KM.

“Konačna cijena koju smo dobili na osnovu odluke o dodatnom zaduženju koja je na ratifikaciji u zajedničkim institucijama BiH iznosi 1,17 milijardi KM, po kilometru 16,3 miliona KM”, rekao je Borenović na konferenciji za novinare.

On je dodao da se iz ugovora o finansiranju između BiH, Republike Srpske, Evropske investicione banke i preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” vidi da su, prema procjeni banke, ukupni troškovi projekta 565 miliona evra, a da je Vlada Srpske tražila da se taj iznos zaokruži na 600 miliona evra.

“To dovodi do toga da će auto-put koštati pola milijarde KM više nego što je planirano. Nevjerovatno je da o tome nema ništa u odluci koju smo dobili u Narodnoj skupštini prije nekoliko dana”, rekao je Borenović.

On je naglasio da opozicija podržava izgradnju auto-puta ali po realnoj cijeni.

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi sutra u Banjaluci da nastavi zasjedanje, a na dnevnom redu je, između ostalog, i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po projektu izgradnje auto-puta Banjaluka – Doboj po hitnom postupku.

(Srna)