Politika 09.05.2022.

Borenović: Dan pobjede nad fašizmom – jedan od najznačajnijih datuma u istoriji

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović uputio je čestitku građanima Republike Srpske povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, istakavši da je to jedan od najznačajnijih datuma u svjetskoj istoriji kada su nakon mukotrpne borbe pobijeđeni zlo i mržnja oličeni u fašističkoj ideologiji.

“Srpski narod je podnio ogromnu žrtvu, doživio najgori genocid u ovom dijelu Evrope, ali uvijek sa ponosom možemo reći da smo bili i ostali vjerni antifašizmu koji predstavlja ideju mira i slobode”, rekao je Borenović.

Borenović je naveo da je 9. maj dan kada se odaje počast svim žrtvama antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu koji su živote utkali u stvaranje boljeg svijeta, sapšteno je iz PDP-a.

“Drugi svjetski rat je bio najtragičniji sukob u istoriji čovječanstva, ali je svijet nakon svih tragedija vrlo brzo uspio da se okrene miru i slobodi, kao najvišim civilizacijskim vrijednostima. Obilježavanje ovog značajnog datuma treba sve da podsjeti na značaj čuvanja tih tekovina”, naveo je Borenović.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj datum 1945. godine, kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke NJemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi.

(E.M)