Politika 31.03.2023.

BORENOVIĆ: Dom naroda BiH odbio dobar prijedlog o razdvajanju plata, većina donosi antinarodne odluke

ČITANJE: 2 minute

– Iako je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio izmjene Zakona o platama kojima bi se razdvojile plate službenika i funkcionera, Dom naroda je, po ko zna koji put, odbio dobar prijedlog. Postalo je odavno jasno da većina u ovom domu služi prije svega da donosi antinarodne i neljudske odluke i da služi samo nezajažljivom apetitu vladajućih za budžetom – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović kaže da je i ovakvo glasanje poruka šta znači kada SNSD ima četiri delegata u Domu naroda.

– Sve dok oni imaju punu kontrolu kroz svoja četiri delegata, ne možemo očekivati da će bilo koji zakon koji bi bio u interesu naroda i realnog života naših ljudi biti usvojen. Oni već duže od godinu dana odbijaju da se ukinu akcize na gorivo, čime bi posljedično padale cijene drugih roba i usluga. Oni odbijaju da se smanji PDV na osnovne životne namirnice. Oni su odbili sada da se zaustavi rast ionako visokih plata političara. Budžet BiH je nikada puniji, jer ga puni taj isti narod kojem neće niti jednom odlukom da olakšaju ionako sve teže živote, a služi im prvenstveno za njihovo bahaćenje, uhljebljavanje stranačkih kadrova, nove vozne parkove i druge privilegije koje uživaju. Poručujem im i svaki put ću kada donesu bilo koju neljudsku, pokvarenu odluku, poručiti jedno: sram vas bilo! – rekao je Borenović, saopštio je PDP.

Mihajilica: Uporna borba za Trgovsku goru ipak dala rezultate

Predsjedništvo BiH je konačno pokrenulo pitanje graničnog spora sa Hrvatskom na rijeci Uni, i to nakon što smo tražili da to uđe u program rada Narodne skupštine, a većina predvođena SNSD-om je odbila. Prihvaćena je i moja inicijativa za tematsku sjednicau Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srpske na temu Trgovske gore gdje Hrvatska planira da pravi odlagalište nuklearnog i radioaktivnog otpada koja će biti održana 10. aprila, a ministar Košarac je, nakon čitavog jednog mandata bar počeo svakodnevno da govori o ovom pitanju, što pokazuje da uporna i konkretna opoziciona borba ipak daje rezultate – rekao je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milanko Mihajilica.

Mihajilica kaže da su ovo teme koje je vlast godinama izbjegavala, ali da ne mogu izbjeći stalni pritisak.

– Kao što su oni svakodnevno izbjegavali, tako sam ja i kolege iz PDP-a svakodnevo upozoravali na pogubne namjere Hrvatske i nedjelovanje naših institucija. Konačno se naziru rezultati našeg pritiska, samo se nadam da neće sve ostati na pukim riječima, nego da ćemo vidjeti konkretna djela. U svakom slučaju, šta god institucije radile ili ne, mi nećemo odustati. Moja je obaveza i cilj je da dam sve od sebe da sačuvamo stanovništvo i život u slivu rijeke Une – poručio je Mihajilica.

(SB)

Oznake: PDP