Politika 28.12.2022.

Borenović: Građani zaslužuju odgovor zašto u ekspozeu nema niti jedne riječi o akcizama i PDV-u

ČITANJE: 2 minute

– Ovo je jedno lagano političko štivo, sa dobro poznatim širokopojasnim stavovima koje smo imali priliku mnogo puta ranije da čujemo. Međutim, ono što sam primjetio da nedostaje na 23 stranice ekspozea su jedna važna skraćenica i jedna važna riječ: PDV i akcize – rekao je predsjednik PDP-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović, komentarišući na današnjoj sjednici ekspoze kandidata za predsjedavajuću Savjeta ministara BiH Borjane Krišto.

Borenović je istakao da su izmjene i dopune Zakona o akcizama i Zakona o porezu na dodanu vrijednost najhitnija, najvažnija, najkonkretnija i ekonomski najpotrebnija zakonska rješenja koja su u nadležnosti Savjeta ministara.

– U ovo doba ozbiljne ekonomske krize, poremećaja prouzrokovanih inflacijom i ogromnog divljanja cijena, tim pitanjima smo se ponajviše bavili u ovom domu. Nebrojeno puta smo razgovarali o ukidanju akciza i smanjenju stope PDV-a i donosili zakone koji su za cilj imali da pomognu svim ljudima i privredi u BiH. Naši građani zaslužuju odgovor zašto u ovom ekspozeu nema niti jedne riječi o akcizama i PDV-u. To je ono što najviše interesuje ljude u ovoj zemlji, jednako u Sarajevu, kao i u Mostaru i Banjaluci, jednako i Srbe i Bošnjake i Hrvate i ostale – rekao je Borenović.

Istakao je da su i oni koji su u prethodnom mandatu propustili da potvrde rješenja o ukidanju akciza i smanjenju stope PDV-a, kao i njihovi novi koalicioni partneri koji su to predlagali i izglasavali, dužni narodu da omoguće ukidanje akciza da bi gorivo pojeftinilo u prosjeku za 50 feninga i da bi pojeftinile osnovne životne namirnice za 10%.

– To treba usvojiti hitno i u rekordnom roku. I naravno, legitimno je pravo da se pravi većina, da se u skladu sa Ustavom i zakonima bira novi Savjet ministara, ali i moje je legitimno, moralno i ljudsko pravo da vam ukažem na ovaj ogroman propust. Očekivao sam da će u ekspozeu biti poseban dio vezano za akcize i PDV, jer su sada u većini i novi koalicioni partneri koji su snažno insistirali upravo na ovim prijeko potrebnim mjerama. I na bazi toga, ne vidim kako parlamentarni, partijski, koalicioni, ljudski i svaki drugi kapacitet da gospođa Krišto danas dobije većinu i podršku, osim ako se ovaj dokument ne dopuni onim na čemu su novi koalicioni partneri tako snažno insistirali ne samo u Predstavničkom domu, nego i u Domu naroda, a to je ukidanje akciza na gorivo i smanjenje stope PDV-a na osnovne životne namirnice – rekao je Borenović, ističući da poslanici PDP-a neće podržati imenovanje Borjane Krišto za predsjedavajuću Savjeta ministara.