Politika 10.10.2022.

BORENOVIĆ I RADOVIĆ SAGLASNI: Odluka CIK-a sasvim logična i opravdana

ČITANJE: 2 minute

Sasvim logična i opravdana odluka CIK-a, poručio je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon što je Centralna izborna komsija odlučila da se ponovo broje glasovi za predsjednika Srpske.

“Pokazuje da smo bili u pravu i da su narodni protesti bili opravdani. To se očekivalo s obzirom na ogromne nepravilnosti”, ističe Borenović te dodaje da je ovo prvi veliki važan institucionalni korak za istinu i vladavinu prava.

Borenović je na vanrednoj konferenciji za medije, koju je održao sa zamjenikom predsjednika SDS-a Milanom Radovićem, dodao da se nada da će početi funkcionisati i pravosuđe u ovoj zemlji, kao i da vjeruje da se nalaze na dobrom putu. Na pitanje novinara da li će tražiti brojanje glasova i za ostale nivoe vlasti, on kaže da će novo prebrojavanje glasova utvrditi nove korake, te napominje da je ovo prvi potez.

Radović kaže da je za očekivati provjeru da li broj mandata odgovara stvarnom stanju, ali da je o tome rano govoriti.

,,Hvala građanima koji su nas podržali u ovoj borbi. Prva bitka je da se zna šta se nalazi u izbornim vraćama. Nama je cilj bio da se broji prije nego što neko unese podatke, koji ne odgovaraju stvarnosti”, rekao je Radović.

Radović smatra da mnoge stvari remete izborni proces, a ključan problem po njemu su ovaj put bili birački odbori.

Borenović je pozvao sva tužilaštva da utvrde, kako je rekao, ko je krao glasove.

“Počevši od toga ko je kandidovao potpuno nepoznate osobe za predsjednika i potpredsjednika Srpske. Ko im je platio taksu”, upitao je Borenović.

On dodaje da oni su o tome počeli dobijati podatke, te da će se, kako kaže, pričati i kroz krivične prijave.

Od novog prebrojavanja glasova očekuje da se utvrdi pravo stanje, ali smatra da je moguće da dovede i do ponavljanja izbora.

(SB)

Oznake: PDP, SDS