Politika 30.07.2021.

BORENOVIĆ: Inckovo nametanje neprihvatljivo, neophodno uvažiti stav Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istakao je da je nametanje bilo kakvih odluka i zakona potpuno neprihvatljivo i nepotrebno, što je parlament Srpske danas i potvrdio.

On je istakao da je neophodno prevazići stanje u kojem se BiH nalazi, a koje je izazvano nametanjem zakona od strane visokog predstavnika u BiH, Valentina Incka, prenosi Srpskainfo.

– Ključna poruka je da srpski predstavnici neće donositi odluku u institucijama BiH dok se ova politička kriza ne riješi. Svi moraju da shvate da je Incko napravio ogromnu štetu BiH nametanjem ovakvog zakona. Ako se mogao napraviti dogovor oko NATO puta, ako se mogao napraviti dogovor oko akciza, budžeta zajedničkih institucija i brojni drugi dogovori onda se očekuje da politički faktori u FBiH shvate da samo unutrašnji dogovor može vratiti povjerenje, normalizovati političke odnose i rad institucija BiH – rekao je Borenović.

U suprotnom, kako dodaje on, BiH će ući u još dublju krizu sa posljedicama koje niko ne može predvidjeti.

– Dogovor kojim će se uvažiti stav Srpske je jedini mogući, sve ostalo je avanturizam – rekao je Borenović.

On ističe da ne vidi razlog zašto se ne bi našao dogovor da se prevaziđe ovo stanje vezano za nametanje zakona koji je potpuno neprihvatljiv i za PDP i za Republiku Srpsku.

Borenović kaže da zakoni, akti ili bilo kakvi dokumenti koji se donose u BiH moraju biti plod dogovora i konsenzusa, a ne nametanja.

– Inckovo nametanje odluka je direktna podrška i jačanje politika konflikta i tenzija i kažnjavanje razumnih i dobronamjernih politika. Incko je na ovaj način ojačao tenzije, konflikte i sukobe u BiH, a kaznio razum i dobru namjeru – poručio je Borenović.

(SB)