Politika 10.12.2021.

BORENOVIĆ: Inicijative vlasti opasan blef koji Srpsku može mnogo koštati

ČITANJE: 2 minute

Na sjednici NSRS nakon Mirka Šarovića, obratio se njegov opozicioni kolega Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Borenović je istakao da je saglasan da je ono što se dešava danas u NSRS “opasna farsa”, ali i neizvodiva, prenosi Avaz.

– Šta tačno znači vojska RS? Imamo li para da kupimo tenkove, imamo li uslova da stavljamo check pointe na entitetskoj liniji? Pročitajte šta znači prikupljanje PDV-a o kojem pričate. Da li to znači da ćemo izgubiti 300 ili 500 miliona KM? – pitao je Borenović prisutne poslanike.

Kontradiktorne rečenice

– Slušali smo najave o spremnih 140 zakona, a danas imamo kontradiktorne rečenice na jednoj informativnoj predizbornoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske – rekao je Borenović pitajući vladajuće u Republici Srpskoj zašto o procesu vraćanja nadležnosti govore uoči završne godine mandata.

– Da ste imali iskrenu i pravu namjeru trebali ste da to pokrenete u januaru 2019. poslije izbora i da imate čitav jedan mandat da neke stvari dovedete to kraja. Zato mislim da je ovo licemjerno i potpuno opasno po Republiku Srpsku – istakao je Borenović.

Vladajuće je pozvao da preuzmu odgovornost i rješavaju složena pitanja, naglašavajući da “kao lider jedne političke partije neće dozvoliti da vlast zbog svog neuspjeha, neodgovornosti i slabosti ugrožava i prebacuje teret političke krize na Republiku Srpsku”.

– Ja sam vojnik prve generacije Vojske Republike Srpske. Otišao sam u rat sa sedam svojih kolega iz školskih klupa, dvojica se nisu vratila. Ja znam šta znače tri vojske u ovakvom sistemu i u pravu je Mirko (Šarović) to znači sukob, rat, stradanja – kaže Borenović.

Podržati odgovorne političke poteze

Kao opoziciona stranka, istakao je, PDP će podržati odgovorne političke poteze, ali ne i potez o kojem raspravljaju narodni poslanici u Republici Srpskoj jer je za Borenovića riječ o predizbornoj kampanji.

– Zašto je danas sjednica? Zbog Prijedora i izbora u nedjelju. Zašto to niste radili u oktobru ili novembru? Zašto pokušavate na bazi strahova da se održite na vlasti? – upitao je Borenović ističući da je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske trebalo da se raspravlja o pravima boraca, javnim nabavkama u koroni, cijenama osnovnih životnih namirnica koje divljaju i o odlasku ljudi iz Republike Srpske.

Na kraju, zaključio je riječima da je ovo “politički opasan blef koji RS može puno koštati”.

(SB)