Politika 17.04.2022.

Borenović: Interes Republike Srpske ne smije biti devastiran i ugrožen

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da se mora tražiti rješenje za novonastalu situaciju u BiH u kojoj interes Republike Srpske ne smije biti devastiran i ugrožen.

“Republika Srpska ima dejtonsku poziciju koja je verifikovana međunarodnim ugovorom kojeg treba čuvati i na mudar i odgovoran način rješavati sve izazove i otvorena pitanja”, istakao je Borenović na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

“Uvjeren sam da se svako otvoreno pitanje u BiH može riješiti, jer iza nas se nalazi narod i Republika Srpska sa svojom ustavnim pozicijama”, istakao je Borenović.

On je rekao da je protiv nametanja odluka visokog predstavnika koje imaju zakonsku snagu.

“Republika Srpska ne može ostati bez imovine. To pitanje treba riješiti kroz domaće institucije određenim zakonskim rješenjima”, istakao je Borenović.

Govoreći o predstojećem narodnom skupu pod sloganom “Sloboda” kojeg u Banjaluci 20. aprila organizuje Boračka organizacija Republike Srpske radi borbe za očuvanje odluka koje donose institucije Srpske i koje ni u kojem slučaju ne smiju biti derogirane, Borenović je mišljenja da to nije skup boraca, već skup SNSD-a.

On tvrdi da najveći dio boračkih udruženja odbacuje učešće na, kako kaže, stranačkom skupu SNSD-a.

(Srna/ N.S)