Borenović: Ivanić može pobijediti Dodika

Mladen Ivanić, kao zajednički kandidat opozicije u Republici Srpskoj (RS) na narednim izborima može da pobjedi bilo koga, a najviše bi voljeli da pobijedi Milorada Dodika, izjavio je danas predsjednik PDP-a Branislav Borenović.


I drugi kandidati, kojih ima u Savezu za promjene, i iz SDS-a i NDP-a, mogu, dodao je, pobijediti kandidate SNSD-a i njihove koalicije.

Naglasio je da je PDP i programski i kandidatski spreman za izbore, a očekuje da će rukovodstvo Saveza za promjene narednih dana razgovarati i odrediti kandidate i za predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH iz tog bh. entiteta.

-Jedan od tih ljudi može da bude Mladen Ivanić, ali zajedno s ljudima iz Saveza za promjene ćemo se o tome dogovoriti – dodao je Borenović.

Ne vidi, kaže, većih izazova po pitanju predlaganja zajedničkih kandidata opozicije te ponavlja da će na izbore izaći jedinstveno, ali, kako kaže, moraju učiniti sve da se spriječi moguća izborna krađa.

Tvrdi i da Vladu RS-a ne interesuje razvojni program te da da im je usvajanje izmjena Zakona o akcizama bilo potrebno samo kako bi dobili novi kredit MMF-a, te tim novcem „zakrpili budžetske rupe i dijelom pokrili deficit“.

– Taj kredit će samo povećati ogromno zaduženje koje pritišće RS, a koje će značajno preći iznos od šest milijardi KM. RS će sigurno narednu godinu dočekati s otplatom kredita od više od milijardu KM, što je rekord u negativnom smislu – ustvrdio je predsjednik PDP-a.

Za svakoga, kaže, to bi bio crveni alarm, ali ne za ministra finansija RS-a Zorana Tegeltiju, koji se „hvali još jednim novim kreditom“.

– Nadam se da će to biti tako još samo deset mjeseci, a onda će RS ući u fazu ekonomskog oporavka, otvaranja novih investicija i radnih mjesta u realnom sektoru – tvrdi Borenović.

(BN)

MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA Magična nit mašte, odrastanja i prijateljstva

Trećeg dana Međunarodnog festivala pozorišta nastupili su glumci iz Varšave, Kragujevca, Mostara, Sofije i Banjaluke. U dva jutarnja termina izvedena je predstava “Krojačeva nit”, Teatra Lalka iz Varšave. Ova priča je pozorišna verzija bajke Kornela Makušinjskog, u režiji i adaptaciji Jaroslava Kilijana. Na sceni je stvorena jedna magična nit, koja se proteže od krojačke radionice

DODIK: Oko Pavića bilo mangupa koji su radili protiv koalicije

Milorad Dodik, predsjednik RS i novoizabarni član Predsjedništva BiH, rekao je da SNSD sa koalicionim partnerima radi na formiranju skupštinske većine, te dodao da postoje pojedinci koji nisu radili u interesu koalicije. “Neki su radili direktno protiv kolaicije, a pripadaju nekim od naših koalicionih partnera. Narednih dana ćemo to da ispitamo. Niko neće biti zaštićen

RADOJIČIĆ: Netačne tvrdnje o navodnom falsifikovanju zapisnika sa biračkih mjesta u Banjaluci

Banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić rekao je danas da nisu tačne tvrdnje predsjednika PDP Branislava Borenovića o navodnom falsifikovanju zapisnika sa biračkih mjesta u Banjaluci, navodeći da ni on, ni Gradska uprava nemaju nikakve nadležnosti za sprovođenje izbornog procesa. – Predsjedniku PDP bi trebalo da bude jasno da gradonačelnik bilo kojeg grada u BiH, pa tako

MEĐU NJIMA I JEDNA BANJALUČKA Kineski jezik pred osnovcima u četiri škole

Učenici u četiri osnovne škole uskoro bi trebalo da počnu da izučavaju kineski, a znakove i gramatiku jednog od najtežih svjetskih jezika pokazivaće im predavači iz Kine. Ovaj jezik sa Dalekog istoka ušao je na mala vrata u obrazovni sistem Srpske u prošloj školskoj godini, kada je u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Istočnom Novom

Banjalučki mališani iz centra grada poslali poruke o pravima djece

Mališani iz 10 vrtića danas su u Gospodskoj ulici prodavali svoje rukotvorine i recitovali o dječjim pravima i obavezama. Na izložbeno-prodajnom štandu u centru grada djeca su prodavala rukotvorine koje su napravili na kreativno-edukativnim radionicama u vrtićima, a u prigodnom programu su kroz igru, pjesmu i recitaciju pričali o dječjim pravima, ali i obavezama. Ova