Politika 18.12.2021.

Borenović: Izetbegovićeve namjere vode ka produbljivanju krize

ČITANJE: 2 minute

– U ovoj sumanutoj političkoj farsi u koju su pretvorili BiH, dočekali smo da jedan Bakir Izetbegović bi da određuje ne samo ko će raspolagati imovinom, nego i da lično raspoređuje NATO i EUFOR snage po BiH, što je još jedan jadan pokušaj podizanja tenzija i zvackanja tuđim oružjem, rekao je predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović.

Borenović kaže da je bilo tužno čitati saopštnje nakon sjednice Glavnog odbora SDA.

“Nema stranog faktora kojeg nisu pozvali da reaguje, i to oni koji se kunu u suverenitet i integritet BiH. Od suvereniteta i integriteta tako ne ostaje ni slova, što neke ne pogađa pretjerano, ali Izetbegović nije pozvan da sam govori i poziva u ime BiH, jer smo i mi njeni akcionari. Dok poziva strane faktore da reaguju, ni na kraj pameti mu nije bilo da pozove na unutrašnji dogovor, osim izražene želje da Parlament BiH ozakoni odluku Valentina Incka bez parlamentarnog i ustavom propisanog mehanizma usvajanja, što on, naravno, i ne želi. Sve to govori o stvarnim Izetbegovićevim namjerama, koje nikako ne vode ka rješavanju, nego ka proubljivanju krize. „Ako hoćete mir, morate biti spremni na rat“, jezive su riječi onoga ko je rat posmatrao iz trezora, a danas lagano ispaljuje te teške riječi, unoseći nemir u narod, a samo da bi stvaranjem atmosfere straha sačuvao sebe”, rekao je Borenović.

On je Izetbegovićeve izjave o Miloradu Dodiku nazvao perfidnim i licemjernim.

“Bakir govori da su ovo zadnji trzaji Dodikove politike, a zapravo bez Dodika, svog saborca, partnera i prijatelja ni on politički ne postoji. Jesu ovo zadnji trzaji, ali i Dodikovi i Bakirovi, jer samo kada oni odu u političku prošlost ovaj narod će konačno moći da predahne i očekuje normalan život”, zaključio je Borenović.