Politika 15.09.2021.

Borenović: Jačanje nacionalnog identiteta od izuzetnog značaja

ČITANJE: 1 minuta

Današnji dan, kada se sjećamo proboja Solunskog fronta i jedne od najbitnijih srpskih pobjeda u istoriji, značajan je za svakog pripadnika našeg naroda. Zato je vrlo bitno da se ovog dana sjećamo i kroz praznik uspostavljen prošle godine, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović kaže da današnji dan ima dvostruki značaj.

– Zajedno, kao jedan, naši preci su pod našom trobojkom marširali u slobodu. Danas, kada svako ko stigne pokušava da osporava sve što je srpsko, jačanje nacionalnog identiteta je od izuzetnog značaja, kao i jedinstvo Srbije i Republike Srpske po najznačajnijim nacionalnim pitanjima, ističe Borenović.

On kaže da se ne smije upasti u zamku da se termin „srpsko jedinstvo“ upotrebljava za dnevnopolitičke potrebe.

– Zajednički stav u Republici Srpskoj, po pitanjima koja nam se nameću sa strane, mora postojati, ali srpsko jedinstvo kao takvo mora se iskazivati i pri obilježavanju nacionalnih praznika. Vlast u Republici Srpskoj pokušava da i ovaj praznik privatizuje i proslavlja ga u svom, probranom društvu, što nikako ne oslikava ono što ovaj praznik predstavlja. No, da ostavimo po strani te sitne smicalice vlastodržaca, koje su njima svojstvene, iskoristiću priliku da danas svim našim sunarodnicima u Republici Srpskoj i Srbiji čestitam Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kaže Borenović.