Vijesti 30.05.2016.

Borenović na skupštini ENP-a: Želi se manipulisati rezultatima popisa

ČITANJE: 2 minute

Borenović je pojasnio da se želi manipulisati rezultatima popisa, odnosno da mogu biti objavljeni netačni rezultati, čime bi vještački bio povećan broj popisanih za 200.000 nerezidenata, uglavnom Bošnjaka, a to bi činilo više od pet odsto ukupnog broja stanovnika.

“Ponovio sam da je loše što su se posljednjih nekoliko dana lideri vjerskih zajednica, katoličke i islamske, neprimjereno obraćali i vrijeđali pripadnike srpskog naroda. To ne bi trebalo da bude praksa u narednom periodu”, rekao je Borenović Srni.

On je dodao da se njihove izjave mogu uporediti sa govorom mržnje, te da se na ovaj način situacija u BiH politički komplikuje sa tendencijom stvaranja nepovjerenja između političkih struktura.

Borenović je naglasio da je važno da kolege iz EU budu upoznate sa dešavanjima u BiH da se u narednom periodu, na putu BiH u Uniju, ne bi dešavalo donošenje odluka preglasavanjem.

On je dodao da se Partija demokratskog progresa uvijek zalagala za princip donošenja odluka konsenzusom sva tri kontitutivna naroda i uz učešće oba entiteta u BiH.

“Smatramo da treba ohrabriti sve političke elite, posebno one koje pripadaju većinski Islamskoj zajednici, da je potrebno hrabrije i snažnije uključiti se u borbu protiv terorizma, najveće bezbjedonosne prijetnje savremenog društva, bez bilo kakvih predrasuda u kojem sve bezbjedonosne strukture treba da ostvare punu saradnju zajedno sa političkim, medijskim, obrazovnim, lokalnim i drugim institucionalnim zajednicama”, kaže Borenović.

Na Političkoj skupštini ENP-a bilo je riječi o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u Evropi i svijetu, prije svega migranstkoj krizi.

Za 17.00 časova zakazana je svečanost povodom 40 godina od osnivanja ENP, vladajuće partije u EU.

Ova partija okuplja više od 70 stranaka iz Evrope, a PDP je član već više od 10 godina.

Ceremoniji će prisustvovati predsjednici partija članica ENP i vodeći ljudi EU, među kojima su i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i drugi.

(Agencije)